Als een factuur niet betaald wordt of je hebt geld geleend aan iemand en die weigert om terug te betalen dan kan u een advocaat in schakelen. Als er schriftelijk bewijs is van de schuld dan is de kans heel groot dat je de zaak wint en de terugbetaling van de schuld kan eisen en afdwingen. Hoeveel het kost om de schuld te innen hangt meestal af van het bedrag. Reken toch op een 20% van het schuldbedrag. Voor kleine bedragen onder de €1000 wegen de kosten vaak niet op om de schuld juridisch te eisen.
Afhankelijk van de hoedanigheid van de partijen zijn verschillende rechtbanken bevoegd. Er is de Rechtbank van Koophandel voor handelaren en de Burgerlijke Rechtbank voor particulieren.
Het invorderen van onbetaalde facturen tussen handelaren verloopt in 3 stappen. Tenzij de facturen officieel geprotesteerd worden, dan volgt een andere invorderingsprocedure. Indien er niet meer kan betaald worden zal er eerst gekeken worden naar een afbetalingsplan. Faillisement of de wet van continuiteit van ondernemingen is een andere oplossing.
Afhankelijk van de waarde van het geschil zijn er verschillende rechtbanken bevoegd. De invorderingsprocedure is gelijkaardig aan die van handelaren, met dat verschil dat de consument extra beschermd is. Indien je de schulden niet kan betalen vraag je best onmiddellijk een afbetalingsplan. Zo vermijd je extra kosten.
Op vraag van de advocaat kan een gerechtsdeurwaarder direct worden ingeschakeld ter invordering van onbetwiste geldschulden. We vatten de procedure om onbetwiste geldschulden in te vorderen voor u samen in 9 stappen.
Contact opnemen met de verhuurder is aangewezen. Er kan een afbetalingsregeling worden afgesproken zodat je extra kosten vermijdt. Je kan bij chronische betalingsproblemen de huurovereenkomst in minne beëindigen.
Als u uw schulden tijdelijk niet meer kan betalen kan u aan de rechter uitstel van betaling vragen. Je krijgt dan de mogelijkheid om je schulden periodiek af te lossen in plaats van in 1 keer.
Het faillissement betekent het einde of uitdoven van handelsactiviteiten en uiteindelijk het einde van de onderneming. Zowel personen als ondernemingen kunnen failliet verklaard worden. Er zijn 3 partijen die het faillissement kunnen aanvragen. Het faillissement wordt aangevraagd bij de rechtbank van koophandel waar de zetel van die onderneming is gevestigd.
Indien je onderneming in slecht vaarwater zit maar je wilt nog niet failliet verklaard worden dan kan je beroep doen op de wet continuïteit van ondernemingen (WCO). Je krijgt dan de tijd en ademruimte om de onderneming terug op koers te krijgen.
Indien uw vorderingen niet worden betaald dan kan u een bevel tot betaling krijgen en een gerechtsdeurwaarder sturen die dan beslag legt om de schuld te innen.
Als je in schuldbemiddeling gaat zal een schuldbemiddelaar proberen om een regeling te treffen met je schuldeisers over de betaling van je schulden. Er gelden verschillende regels, afhankelijk of het over schulden tussen handelaren gaan of schulden tussen particulieren.