Bij adoptie denk je waarschijnlijk spontaan aan het opnemen van een (buitenlands) kindje in een gezin. Je kan echter ook een meerderjarige persoon adopteren of het kind van je partner adopteren (de zogenaamde stiefouderadoptie).
Meerderjarigen kunnen alleen geadopteerd worden door gewone adoptie. Dan krijg je wel een band met de adoptant (degene die adopteert), maar blijft de band met het oorspronkelijk gezin bestaan. Minderjarigen kunnen ook geadopteerd worden door volle adoptie. Dan krijgt de geadopteerde alle rechten en plichten als een biologisch kind.
De meest gestelde vragen rond adoptie:
Dan is de eerste, verplichte stap de aanmelding bij het VCA. Dat kan via het aanmeldingsformulier op http://www.kindengezin.be/adoptie. Je meldt je aan voor adoptie. Later moet je de keuze maken tussen een binnenlandse of buitenlandse adoptie. Bekijk hier de volledige procedure om een kind te adopteren.
Om een kind in het binnenland te adopteren moet je een stevig proces doorlopen. Je wordt psychologisch gescreened en er is een procedure die je moet doorlopen aan de familierechtbank. We raden aan hiervoor een gespecialiseerde advocaat onder de hand te nemen. Hij kan u bijstaan en begleiden doorheen de procedure.
Om in België wettelijk erkend te worden als ouder van een kind dat in het buitenland werd geadopteerd en om die adoptie te laten registreren, moet u bij de Federale Centrale Autoriteit van de federale overheidsdienst Justitie een verzoek tot erkenning indienen. Meer informatie over adoptie vindt u op de website van de FOD Justitie. In de praktijk is een buitenlands kind adopteren een pak gemakkelijk dan een binnenlands kind adopteren. Deze procedure kan u quasi alleen doorlopen.