Ziekte is een schadelijke lichamelijke of psychische afwijking van een organisme. Meer specifiek is het een verstoring van de homeostase, het zelfregulerend proces waarbij biologische systemen hun stabiliteit bewaren door zich aan te passen aan de omstandigheden.
Dit gaat vaak gepaard met symptomen die wijzen op de abnormale toestand. Gezien de vele verschillende ziekten is een eenduidige definitie echter niet goed mogelijk en is een scherpe afbakening tussen ziekte en gezondheid niet altijd duidelijk.
Voorbeelden van veelvoorkomende ziekten zijn griep en virusinfecties van de luchtwegen. Veelvoorkomende dodelijke ziekten zijn kanker en hart- en vaatziekten.
Als ziekte ervoor zorgt dat u niet kan gaan werken, heeft u een aantal rechten.
In principe wordt uw arbeidsovereenkomst 'geschorst' zolang u arbeidsongeschikt bent. Dat betekent dat de verplichtingen van werknemer en werkgever tijdelijk ophouden. Tijdens de schorsing kan uw arbeidsovereenkomst in principe ook niet opgezegd worden. De opzeggingstermijn begint immers maar te lopen zodra de schorsing ten einde is.
Op zich is ziekte ook geen 'dringende reden' die tot onmiddellijk ontslag kan leiden. Het arbeidscontract mag ook niet vermelden dat er automatisch ontslag is bij ziekte. Wel kan de werkgever de arbeidsovereenkomst beëindigen als u meer dan zes maanden arbeidsongeschikt bent. U heeft dan wel recht op een opzeggingsvergoeding.
Als u door ziekte arbeidsongeschikt bent, heeft u in principe recht op een tijdelijk 'gewaarborgd loon'. Er zijn een aantal uitzonderingen. Een sportongeval geeft geen aanleiding tot een 'gewaarborgd loon'.