Hoe scheid ik het snelst en het goedkoopst?

Advies
25.11.2021

De echtscheiding met onderlinge toestemming, of kortweg EOT, is de eenvoudigste, snelste en goedkoopste manier om te scheiden.

Snel en eenvoudig

Het grote voordeel van een echtscheiding onderlinge toestemming is dat dit snel, eenvoudig en goedkoop is.

Samen met je ex-partner overleg je over alle mogelijke gevolgen van de echtscheiding. Dit wilt zeggen dat jullie het eens proberen te geraken over enerzijds de familiale gevolgen, zoals een verblijfsregeling voor de kinderen en het onderhoudsgeld, als anderzijds de vermogensrechtelijke gevolgen, zoals de gezinswoning, de spaarrekening en de auto’s.

Eenmaal over alles een akkoord bereikt, wordt dit neergeschreven in een overeenkomst. Het akkoord moet nadien nog door de rechtbank worden bevestigd. Geen zorgen. De familierechter zal enkel nog nagaan of de belangen van de kinderen niet geschonden worden. Indien dit niet het geval, wordt de overeenkomst nogmaals bevestigd in een vonnis.

Opgelet, stel dat je het niet eens zou geraken over een welbepaald punt (bijvoorbeeld de verdeling van de gezinswoning), is een echtscheiding met onderlinge toestemming niet meer mogelijk. Het is dus belangrijk dat jullie het eens geraken over alle
familierechtelijke en vermogensrechtelijke aspecten van hun echtscheiding.

Het grote voordeel van een echtscheiding met onderlinge toestemming is dat er geen grote kosten aan de echtscheiding zelf verbonden zijn. Indien een woning moet worden verdeeld, komen er uiteraard wel registratierechten en notariskosten aan de pas.

Als er zich geen problemen voordoen tijdens de procedure, kan alles na 6 à 8 maanden geregeld zijn.

Ook interessant
WINSTON Offerte op maat | Winston
Juridisch advies nodig?

In slechts enkele klikken krijg je persoonlijk en begrijpelijk advies.

Vanaf 25 euro al.

Stel nu jouw vraag
Zo werkt het
WINSTON FEB 2021 4 B1 A3025 | Winston
Op zoek naar een advocaat?
Krijg vrijblijvend onze offerte.

Wij stippelen een stappenplan op maat uit, telkens met een vaste prijs per stap.

Zo heb jij de volledige controle.

Vraag nu jouw offerte
Zo werkt het
E-mail gekopieerd naar klembord