Ik ben slachtoffer van een misdrijf. Hoe dien ik een klacht in?

Advies
12.08.2022

Niemand is erop voorbereid slachtoffer van een misdrijf te worden. Om het even of het om
een diefstal door zakkenrollers, ernstig lichamelijk letsel of om een ander misdrijf gaat: als slachtoffer ben je vaak overstuur en weet daarna vaak niet wat er moet worden gedaan.

Klacht indienen?

Als slachtoffer van een misdrijf kan je altijd klacht indienen. Je doet dit best zo snel mogelijk na de feiten, zodat de politie over precieze informatie beschikt over de feiten (uur, plaats, beschrijving van de verdachte) en de geleden schade (omschrijving van je verwondingen, gestolen voorwerpen,…), maar ook zo snel mogelijk sporen kan opnemen.

Hoe klacht indienen?

1. Klacht bij de politie

Om klacht in te dienen ga je naar het politiebureau bij jou in de buurt of op de plaats van de feiten. Als je klacht indient, zal de politie je verhoren. Je klacht wordt genoteerd in een proces-verbaal (PV). Een PV is een document waarin de politie alle nuttige informatie over de gebeurtenis beschrijft. De politie stuurt je PV naar het Openbaar Ministerie die zal beslissen welk gevolg er aan de klacht kan worden gegeven. Het Openbaar Ministerie leidt het opsporingsonderzoek en coördineert de politie. De politie zoekt sporen, hoort getuigen en slachtoffers, arresteert en verhoort verdachten. Alle informatie wordt schriftelijk vastgelegd in processen-verbaal, die aan je dossier worden toegevoegd. Als het opsporingsonderzoek is afgerond of na het bestuderen van het dossier, zal het Openbaar Ministerie beslissen welk gevolg er aan je dossier kan worden gegeven.

2. Klacht bij de onderzoeksrechter

Als slachtoffer kan je ook een klacht met burgerlijke partijstelling indienen bij de onderzoeksrechter. De onderzoeksrechter is dan verplicht om een onderzoek te starten. De onderzoeksrechter kan op dat moment niet oordelen over ernst van de feiten en de gegrondheid van de klacht. Eenmaal het onderzoek is afgerond, moet de "verdachte" voor de raadkamer verschijnen. De raadkamer zal oordelen of de feiten die aan de klacht ten gronde liggen door de strafrechter beoordeeld dienen te worden of niet. De strafrechter zal uiteindelijk een uitspraak doen over schuld of onschuld.

Ontvang gratis en vrijblijvend een offerte op maat

Vaste prijzen. Geen uurtje-factuurtje

Geen verrassingen of extra kosten

Binnen de 48u in jouw mailbox

Ja, ik wil een offerte
Zo werkt het
Start onmiddellijk jouw pro-Deo dossier bij ons op

Snel, laagdrempelig, en discreet.

In enkele klikken snellen wij jou te hulp.

Je hoeft er zelfs je zetel niet meer voor uit.

Ja, ik wil een pro-Deo-dossier opstarten
Check hier of je recht hebt op pro-Deo
Ook interessant
WINSTON Offerte op maat | Winston
Juridisch advies nodig?

In slechts enkele klikken krijg je persoonlijk en begrijpelijk advies.

Vanaf 25 euro al.

Stel nu jouw vraag
Zo werkt het
WINSTON FEB 2021 4 B1 A3025 | Winston
Op zoek naar een advocaat?
Krijg vrijblijvend onze offerte.

Wij stippelen een stappenplan op maat uit, telkens met een vaste prijs per stap.

Zo heb jij de volledige controle.

Vraag nu jouw offerte
Zo werkt het
E-mail gekopieerd naar klembord