Niemand is erop voorbereid slachtoffer van een misdrijf te worden. Om het even of het om
een diefstal door zakkenrollers, ernstig lichamelijk letsel of om een ander misdrijf gaat: als slachtoffer ben je vaak overstuur en weet daarna vaak niet wat er moet worden gedaan.
Als slachtoffer van een misdrijf kan je altijd klacht indienen. Je doet dit best zo snel mogelijk na de feiten, zodat de politie over precieze informatie beschikt over de feiten (uur, plaats, beschrijving van de verdachte) en de geleden schade (omschrijving van je verwondingen, gestolen voorwerpen,…), maar ook zo snel mogelijk sporen kan opnemen.
1. Klacht bij de politie
Om klacht in te dienen ga je naar het politiebureau bij jou in de buurt of op de plaats van de feiten. Als je klacht indient, zal de politie je verhoren. Je klacht wordt genoteerd in een proces-verbaal (PV). Een PV is een document waarin de politie alle nuttige informatie over de gebeurtenis beschrijft. De politie stuurt je PV naar het Openbaar Ministerie die zal beslissen welk gevolg er aan de klacht kan worden gegeven. Het Openbaar Ministerie leidt het opsporingsonderzoek en coördineert de politie. De politie zoekt sporen, hoort getuigen en slachtoffers, arresteert en verhoort verdachten. Alle informatie wordt schriftelijk vastgelegd in processen-verbaal, die aan je dossier worden toegevoegd. Als het opsporingsonderzoek is afgerond of na het bestuderen van het dossier, zal het Openbaar Ministerie beslissen welk gevolg er aan je dossier kan worden gegeven.
2. Klacht bij de onderzoeksrechter
Als slachtoffer kan je ook een klacht met burgerlijke partijstelling indienen bij de onderzoeksrechter. De onderzoeksrechter is dan verplicht om een onderzoek te starten. De onderzoeksrechter kan op dat moment niet oordelen over ernst van de feiten en de gegrondheid van de klacht. Eenmaal het onderzoek is afgerond, moet de "verdachte" voor de raadkamer verschijnen. De raadkamer zal oordelen of de feiten die aan de klacht ten gronde liggen door de strafrechter beoordeeld dienen te worden of niet. De strafrechter zal uiteindelijk een uitspraak doen over schuld of onschuld.
Vaste prijzen. Geen uurtje-factuurtje
Geen verrassingen of extra kosten
Binnen de 48u in jouw mailbox
Snel, laagdrempelig, en discreet.
In enkele klikken snellen wij jou te hulp.
Je hoeft er zelfs je zetel niet meer voor uit.
In slechts enkele klikken krijg je persoonlijk en begrijpelijk advies.
Vanaf 25 euro al.
Wij stippelen een stappenplan op maat uit, telkens met een vaste prijs per stap.
Zo heb jij de volledige controle.