Ik wil scheiden, maar mijn partner niet. Wat nu?

Advies
25.11.2021

Indien je partner niet wilt scheiden en dus een echtscheiding in onderlinge toestemming niet mogelijk is, kan je ook scheiden omwille van een onherstelbare ontwrichting, of kortweg EOO. Het huwelijk is “onherstelbaar ontwricht” wanneer het voor de echtgenoten onmogelijk is om nog verder samen te leven.

onherstelbare ontwrichting?

Er is sprake van een onherstelbare ontwrichting, wanneer je onmogelijk nog verder met je partner samenleven. Dit kan het geval zijn indien er iets ergs is gebeurd waardoor een onmiddellijke beëindiging van het huwelijk gepast is, bijvoorbeeld partnergeweld of overspel. In dat geval wordt de echtscheiding onmiddellijk uitgesproken.

Weet je dat indien je al meer dan een jaar feitelijk gescheiden leeft van jouw partner, de rechtbank ook onmiddellijk de beëindiging van het huwelijk kan uitspreken. Stel dat je nog niet meer dan een jaar feitelijk gescheiden zou leven op het ogenblik van de zitting voor de rechtbank, zal de rechtbank een nieuwe zitting prikken op de datum waarop jullie een jaar effectief gescheiden zouden leven of een jaar na de eerste zitting. De rechtbank zal kijken wat de kortste termijn is en die termijn zal worden toegepast.

Ook interessant
WINSTON Offerte op maat | Winston
Juridisch advies nodig?

In slechts enkele klikken krijg je persoonlijk en begrijpelijk advies.

Vanaf 25 euro al.

Stel nu jouw vraag
Zo werkt het
WINSTON FEB 2021 4 B1 A3025 | Winston
Op zoek naar een advocaat?
Krijg vrijblijvend onze offerte.

Wij stippelen een stappenplan op maat uit, telkens met een vaste prijs per stap.

Zo heb jij de volledige controle.

Vraag nu jouw offerte
Zo werkt het
E-mail gekopieerd naar klembord