Wat te doen bij een veroordeling bij verstek?

Advies
08.08.2022

Een rechter kan jouw veroordelen, zelfs als je niet verscheen op de hoorzitting of door niemand werd vertegenwoordigd. Je wordt veroordeeld "bij verstek". In dat geval heb je in principe recht om verzet aan te tekenen tegen de beslissing die dan door de rechter bij verstek gewezen is.

Wat betekent verzet aantekenen?

Het aantekenen van verzet kan je best vergelijken met het instellen van hoger beroep. Je krijgt de mogelijkheid om de zaak opnieuw voor dezelfde rechtbank te brengen die eerder het verstekvonnis uitsprak. De rechtbank zal de zaak opnieuw onderzoeken en beoordelen, maar ditmaal in jouw aanwezigheid (of in de aanwezigheid van jouw advocaat) en dus rekening houdende met jouw verhaal.

Hoe verzet aantekenen?

Om verzet aan te tekenen, moet je een beroep doen op een gerechtsdeurwaarder. De gerechtsdeurwaarder betekent de verzetsakte aan het Openbaar Ministerie. In de verzetsakte staat dan de datum van de nieuwe zitting vermeld waarop je moet verschijnen voor de rechtbank. Indien je in de gevangenis zou zitten, kan je ook verzet aantekenen door tussenkomst van de gevangenisdirecteur, waar je, als beklaagde, een verklaring van verzet kan indienen.

Let wel, wacht niet te lang met het aantekenen van verzet. De gewone termijn om verzet aan te tekenen is 15 dagen vanaf de betekening van het verstekvonnis door de gerechtsdeurwaarder, ongeacht of de betekening aan jou in persoon gebeurde of niet. Indien het verstekvonnis niet in persoon is betekend, loopt de termijn van 15 vanaf het ogenblik dat de beklaagde effectief kennis heeft gekregen van de betekening van het verstekvonnis.

Waarom verzet aantekenen?

In tegenstelling tot een beroepsprocedure, kan je naar aanleiding van een verzetsprocedure als beklaagde nooit strenger bestraft worden. Bovendien kan je, als je verzet aantekent tegen een beslissing die in eerste aanleg werd gewezen, nadien ook nog hoger beroep aantekenen.

Ontvang gratis en vrijblijvend een offerte op maat

Vaste prijzen. Geen uurtje-factuurtje

Geen verrassingen of extra kosten

Binnen de 48u in jouw mailbox

Ja, ik wil een offerte
Zo werkt het
Start onmiddellijk jouw pro-Deo dossier bij ons op

Snel, laagdrempelig, en discreet.

In enkele klikken snellen wij jou te hulp.

Je hoeft er zelfs je zetel niet meer voor uit.

Ja, ik wil een pro-Deo-dossier opstarten
Check hier of je recht hebt op pro-Deo
Ook interessant
WINSTON Offerte op maat | Winston
Juridisch advies nodig?

In slechts enkele klikken krijg je persoonlijk en begrijpelijk advies.

Vanaf 25 euro al.

Stel nu jouw vraag
Zo werkt het
WINSTON FEB 2021 4 B1 A3025 | Winston
Op zoek naar een advocaat?
Krijg vrijblijvend onze offerte.

Wij stippelen een stappenplan op maat uit, telkens met een vaste prijs per stap.

Zo heb jij de volledige controle.

Vraag nu jouw offerte
Zo werkt het
E-mail gekopieerd naar klembord