Mijn ex stelt een echtscheiding met onderlinge toestemming voor. Wat betekent dit?

Advies
25.11.2021

Samen met je ex-partner overleg je over alle mogelijke gevolgen van de echtscheiding. Dit wilt zeggen dat jullie het eens proberen te geraken over enerzijds de familiale gevolgen, zoals een verblijfsregeling voor de kinderen en het onderhoudsgeld, als anderzijds de vermogensrechtelijke gevolgen, zoals de gezinswoning, de spaarrekening en de auto’s. Jullie akkoord gieten jullie dan in een familierechtelijke overeenkomst.

Inhoud van de familierechtelijke overeenkomst

In de familierechtelijke overeenkomst zullen jullie eerst de verblijfsregeling voor de kinderen nauwkeurig moeten beschreven. Zo moet er daarin worden bepaald wie er wanneer voor de kinderen zorgt, zoals bijvoorbeeld tijdens de school- en vakantieperiodes.

Ook zullen jullie moeten vastleggen wie er hoeveel bijdraagt in de kosten van de kinderen. Elke ouder is immers verplicht bij te dragen in de kosten van het levensonderhoud, de opvoeding en de opleiding van de kinderen. Zo kan er gekozen worden voor een all-in onderhoudsbijdragen of kunnen jullie overeenkomen om de kosten te splitsen tussen de gewone en buitengewone kosten. Let wel, beide ouders zijn onderhoudsplichtig. Enkel de omvang van de onderhoudsplicht kan door partijen worden bepaald.

Tenslotte moeten jullie ook een regeling uitwerken rond de partneralimentatie. Zo kunnen jullie overeenkomen dat jij een bepaalde onderhoudsbijdrage aan je ex-partner of helemaal geen onderhoudsbijdrage verschuldigd bent. Indien jullie een partneralimentatie overeenkomsten, moeten jullie ook bepalen wanneer deze bijdrage herzien kan worden (bv. na het vinden van nieuw werk) en wanneer de betaling van onderhoudsbijdragen stopt.

Inhoud van de vermogensrechtelijke overeenkomst

In de vermogensrechtelijke overeenkomst bepalen jullie hoe de gemeenschappelijke goederen zullen worden verdeeld.

Ook hier moeten jullie een akkoord bereiken over de verdeling van alles wat jullie bezitten. Van zodra er discussie zou bestaan over bijvoorbeeld een auto, bestaat er geen akkoord over de verdeling van de gemeenschappelijke goederen en is een echtscheiding in onderlinge toestemming niet meer mogelijk. Indien jullie schulden zouden hebben, moet er ook een akkoord bestaan over deze schulden.

Let wel, jullie kunnen onderling ook overeenkomen om voor een bepaald bezit in onverdeeldheid te blijven voor een vastgelegde periode, bijvoorbeeld de gezinswoning. Zo kunnen jullie overeenkomen dat iemand in de gemeenschappelijke gezinswoning mag blijven wonen met de kinderen en dat de gezinswoning pas verkocht zal worden nadat de kinderen het huis uit zijn.

Iets waar niet altijd aan wordt gedacht, is dat jullie ook een akkoord moeten maken over de gevolgen van het overlijden van jou of jouw ex-partner tijdens de echtscheidingsprocedure. Meestal wordt er bepaald dat ex-partners in dat geval niets meer van elkaar kunnen erven. Indien jullie toch wederzijdse erfrechten wensen te behouden, dan moet dit uitdrukkelijk in hun vermogensrechtelijke overeenkomst worden opgenomen.

Ook interessant
WINSTON Offerte op maat | Winston
Juridisch advies nodig?

In slechts enkele klikken krijg je persoonlijk en begrijpelijk advies.

Vanaf 25 euro al.

Stel nu jouw vraag
Zo werkt het
WINSTON FEB 2021 4 B1 A3025 | Winston
Op zoek naar een advocaat?
Krijg vrijblijvend onze offerte.

Wij stippelen een stappenplan op maat uit, telkens met een vaste prijs per stap.

Zo heb jij de volledige controle.

Vraag nu jouw offerte
Zo werkt het
E-mail gekopieerd naar klembord