Een schijnhuwelijk is een huwelijk waarbij "ondanks de gegeven formele toestemmingen tot het huwelijk, uit een geheel van omstandigheden blijkt dat de intentie van minstens één van de echtgenoten kennelijk niet gericht is op het totstandbrengen van een duurzame levensgemeenschap, maar enkel op het bekomen van een verblijfsrechtelijk voordeel" (artikel 146bis Burgerlijk Wetboek).
De strijd tegen schijnhuwelijken mag er niet toe leiden dat elk gemengd huwelijk automatisch als verdacht bestempeld wordt (omzendbrief over de strijd tegen schijnhuwelijken en schijnsamenwoningen van 6 september 2013).
Het recht om te huwen is een fundamenteel mensenrecht. Het is niet verbonden aan de verblijfstoestand van de betrokken partijen. De ambtenaar van de burgerlijke stand kan de aangifte en de voltrekking van het huwelijk dus niet weigeren alleen op grond van het feit dat een vreemdeling onwettig op het grondgebied verblijft.
Je mag een schijnhuwelijk niet verwarren met een gedwongen huwelijk (ook verboden), een gearrangeerd huwelijk (niet verboden) of een verstandshuwelijk (niet verboden).
De omzendbrief over de strijd tegen schijnhuwelijken en schijnsamenwoningen van 6 september 2013 van de minister van Justitie geeft een niet-limitatief overzicht van een aantal factoren die gecombineerd 'een ernstige aanduiding kunnen vormen dat een schijnhuwelijk wordt beoogd'.
Volgens de Minister van Justitie moeten dus meerdere indicatoren aanwezig zijn vooraleer sprake kan zijn van een mogelijk schijnhuwelijk. Eén enkel element is onvoldoende.
De ambtenaar van de burgerlijke stand kan zich onder meer baseren op:
Bron en meer informatie: http://www.agii.be/thema/gezinshereniging/je-wil-huwen-in-belgie/schijnhuwelijk/wat-is-een-schijnhuwelijk