Een lastgeving geeft een persoon de bevoegdheid om in naam van iemand anders een bepaalde handeling uit te voeren. Om welke handeling het gaat wordt bepaald in de lastgeving of vertegenwoordiging. De lastgever geeft als het ware de bevoegdheid aan de lasthebber om hem te vertegenwoordigen bij het uitvoeren van bepaalde rechtshandelingen.
Een lastgeving geeft een persoon de bevoegdheid om in naam van iemand anders een bepaalde handeling uit te voeren. Om welke handeling het gaat wordt bepaald in de lastgeving of vertegenwoordiging. De lastgever geeft als het ware de bevoegdheid aan de lasthebber om hem te vertegenwoordigen bij het uitvoeren van bepaalde rechtshandelingen. Dit kan slaan op gerechtelijke vertegenwoordiging, handelingen met betrekking tot het vermogen, en nog allerlei andere zaken. De lastgeving wordt ook al snel een mandaat of volmacht genoemd. De lasthebber kan een vergoeding ontvangen voor diens inspanningen maar dit is niet verplicht.
Zoals reeds vermeld kan de lastgeving gebruikt worden voor het uitvoeren van rechtshandelingen. Dit kan slaan op gerechtelijke vertegenwoordiging, het vermogen van de lastgever, vertegenwoordiging bij vergaderingen, schulden betalen, enz.
In 2019 werd het toepassingsgebied van de lastgeving groter: het is niet langer enkel van toepassing voor eigendom, maar sindsdien ook bij vertegenwoordiging van personen en handelingen van bestuur.
Een lastgeving kan altijd gebruikt worden bij burgerlijke en gerechtelijke zaken.
Allereerst moet de lastgeving volgende zaken zeker bevatten:
De lastgeving moet door beide partijen ondertekend worden en ze moeten elk een origineel exemplaar ontvangen.
Indien het gaat om gerechtelijke vertegenwoordiging moet de lasthebber goedgekeurd worden door de rechter alvorens de lastgever te kunnen vertegenwoordigen.
Je vult ons formulier in. Het document wordt naargelang jouw antwoorden per sectie opgemaakt. Aan het einde kan je het in Word en/of PDF formaat downloaden en ontvangen. Je kan het later steeds bewerken en onbeperkt opnieuw gebruiken.