Een schuldeiser kan bewarend beslag leggen wanneer hij vreest dat de schuldenaar de roerende of onroerende goederen zal verkopen, voordat hij er beslag kan op laten leggen.
Het gevolg van een bewarend beslag is dat je je spullen of je woning wel mag blijven gebruiken, maar ze dus niet mag verkopen of wegschenken. Er zijn zware straffen voorzien wanneer je bij een bewarend beslag toch de zaken die in bewarend beslag zijn, verkoopt.
De meest voorkomend bewarende beslagen worden gelegd op hetzij een onroerend goed (perceel grond of een woning) hetzij op roerende goederen (bv. materialen eigendom van een firma of meubelen, auto’s eigendom van de schuldenaar enzovoort).
Om bewarend beslag te leggen dient u steeds over een beschikking tot toelating van het leggen van bewarend beslag te beschikken vanwege de beslagrechter die bevoegd is in het arrondissement waar beslag dient gelegd te worden. De beslagrechter wordt gevat bij verzoekschrift en dient zijn oordeel te vellen binnen de 8 dagen na neerlegging van dit verzoekschrift. Essentiële voorwaarden opdat een vraag tot toelating tot het leggen van bewarend beslag positief zou kunnen worden beantwoord zijn:
De deurwaarder kan niet alles in beslag nemen. Hij kan geen beslag leggen op: bedden, linnengoed, linnenkasten, tafel en stoelen van de eetkamer, het fornuis, de koelkast, de wasmachine en de toestellen voor verwarming en verlichting. Hij kan evenmin beslag leggen op de voorwerpen die dienen voor uw kinderen en hun studies, op gezelschapsdieren en op datgene wat u absoluut nodig hebt voor uw beroep.