Van koppelverkoop is sprake wanneer de leverancier de verkoop van een bepaald product afhankelijk stelt van de koop van een ander product. Het eerste product wordt het “koppelende” product genoemd, en het tweede het “gekoppelde” product.
Vaak verkoopt de leverancier het koppelende product voor een laag bedrag en maakt de winst op het gekoppelde product. Sprekende voorbeelden zijn de verkoop van cartridges (gekoppelde product) bij printers (koppelende product) en scheermesjes (gekoppelde product) bij krabbertjes (koppelende product).
Koppelverkoop is om een aantal redenen aan banden gelegd:
In België is de wetgeving op dit vlak veel strenger. Het is bijvoorbeeld niet toegestaan om Gsm’s uitsluitend samen met een bepaald gsm-abonnement te verkopen.
Vele kandidaat-bouwers krijgen te maken met het systeem van koppelverkoop. Dit is de verplichting om te bouwen met de aannemer die is aangewezen door de verkoper van de grond. Het komt erop neer dat mensen die willen bouwen, enkel de bouwgrond kunnen kopen als ze ook hun woning laten bouwen door de verkoper van de grond, vaak een bouwpromotor of sleutel-op-de-deur firma.
De koppelverkoop van bouwgrond en woning is wettelijk niet verboden. Hoewel de koppelverkoop niet verboden is, kunnen zich mogelijk problemen voordoen bij: