Wanneer je in Vlaanderen een collectieve schuldenregeling (schuldbemiddeling) doorloopt, zijn de regels rond rente strikt wettelijk bepaald. De belangrijkste bepalingen vind je in het Gerechtelijk Wetboek, Boek V, Titel IV, en meer specifiek in artikel 1675/7 Ger.W. Deze wetgeving bepaalt:
De wettelijke rentevoet wordt jaarlijks vastgesteld. Voor burgerlijke zaken bedraagt de wettelijke rentevoet in het eerste semester van 2025 11,5% (Wet van 5 mei 1865 betreffende de lening tegen interest, gewijzigd bij programmawet van 27 december 2006). Let op: deze rentevoet geldt enkel als er geen andere contractuele afspraken zijn gemaakt en speelt een rol bij eventuele moratoire interesten.
Wanneer wordt de rente op mijn lening geschorst?
De rente wordt geschorst vanaf de beschikking van toelaatbaarheid tot de collectieve schuldenregeling, tenzij je de woning behoudt en de hypothecaire lening niet opzegt (art. 1675/7 Ger.W.)
Moet ik rente blijven betalen als ik in mijn huis blijf wonen?
Ja, als je de woning behoudt, blijft de rente verschuldigd volgens de voorwaarden van je kredietovereenkomst (art. 1675/7, §4 Ger.W.)
Welke rentevoet geldt in 2025?
De wettelijke rentevoet voor burgerlijke zaken is 11,5% in het eerste semester van 2025 (Wet van 5 mei 1865).
Waar vind ik meer informatie of juridische hulp
Bezoek de officiële website van de FOD Justitie of neem contact op met een erkend schuldbemiddelaar voor persoonlijk advies.
Onze gespecialiseerde advocaten staan klaar om je te adviseren over je rechten en plichten bij collectieve schuldenregeling.