De wet bepaalt dat de economisch zwakste partij gerechtigd is om een onderhoudsuitkering te krijgen. Zulks betekent niet dat er effectief een onderhoudsuitkering moet worden betaald.
Of er uiteindelijk onderhoudsgeld zal moeten worden betaald, hangt af van de begrotingsfase van de alimentatie.
Eerst en vooral dient de referentiestandaard te worden bepaald.
Als absolute ondergrens geldt de staat van behoefte.
De staat van behoefte, van de onderhoudsgerechtigde moet minstens zijn gedekt.
Er kan ook meer worden toegekend dan louter een onderhoudsuitkering die de staat van behoefte dekt.
Het bedrag kan hoger worden begroot in het geval er sprake is van een zogehete aanzienlijke economische terugval.
Met zal om de economische terugval te waarderen kijken naar de bijzonder omstandigheden, zoals bijvoorbeeld leeftijd, duur van het huwelijk, etc., alsook naar de economische terugval wegens het huwelijk en wegens de echtscheiding.
De begroting van een alimentatie vergt deskundigheid. Bijstand van een advocaat is aangewezen.
Ja.
Men kan zijn recht op alimentatie verliezen indien men een zware fout beging tijdens het huwelijk. De zware fout moet de voorzetting van de samenleving onmogelijk hebben gemaakt.
Wat als zware fout moet worden aanzien is een feitenkwestie. In de Rechtspraak is bijvoorbeeld overspel een vaak terugkerende zware fout.
Daarnaast stelt de wet dat een geweldpleging (lees strafrechtelijke veroordeling) tegen de andere echtgenoot eveneens een grond tot verlies is van zijn of haar recht op alimentatie.
Finaal is er nog de ‘exceptie van luiheid’.
Indien de staat van behoefte van de ex-echtgenoot zelf opgewekt is door een stilzitten, niet ingegeven door de noden van de familie en zonder medeweten van de andere echtgenoot, kan men geen aanspraak maken op een onderhoudsuitkering na echtscheiding.
Waar vroeger een levenslange onderhoudsbijdrage kon worden opgelegd, is deze op heden beperkt in de tijd.
De onderhoudsbijdrage kan nooit langer verschuldigd zijn dan de duur van het huwelijk. Ze kan ook voor een kortere periode verschuldigd zijn of een degressief karakter hebben (ze wordt afgebouwd in de tijd).
Ja, als er sprake is van gewijzigde omstandigheden kan men de familierechtbank verzoeken om de alimentatie te verhogen, te verminderen of te laten afschaffen. Lees hier meer over het wijzigen van de onderhoudsbijdrage bij nieuwe omstandigheden.