Homohuwelijk

Wat is het homohuwelijk?

Het homohuwelijk is een huwelijk tussen twee personen van hetzelfde geslacht. Oorspronkelijk was een formeel huwelijk alleen mogelijk tussen twee personen van verschillend geslacht (een man en een vrouw). In landen waar het homohuwelijk is ingevoerd wordt het huwelijk tussen een man en een vrouw ook wel heterohuwelijk genoemd.

Nederland was in 2001 het eerste land ter wereld dat het homohuwelijk bij wet heeft bekrachtigd. Op 1 juni 2003 volgde België. In tussentijd is het homohuwelijk ook erkend in achtereenvolgens Spanje, Canada, Zuid-Afrika, Noorwegen, Zweden, Portugal, IJsland, Argentinië, Denemarken (later ook Groenland en de Faeröer), Brazilië, Frankrijk, Uruguay, Nieuw-Zeeland, Luxemburg, de Verenigde Staten, Ierland, Colombia, Finland, Malta en Duitsland. In het merendeel van het Verenigd Koninkrijk en meerdere deelstaten van Mexico bestaat het homohuwelijk eveneens.

Juridisch

Juridisch gezien bestaat er niet zoiets als het homohuwelijk. Als homoseksuelen of biseksuelen van hetzelfde geslacht met elkaar kunnen trouwen, betekent dat de openstelling van het burgerlijk huwelijk voor mensen van hetzelfde geslacht; het concept heterohuwelijk, dat huwelijk werd genoemd, is dan ook geen apart juridisch concept meer. Elk huwelijk is dan gelijkwaardig, ongeacht het geslacht van de partners. Zo gelden dezelfde rechten en plichten als bij een huwelijk tussen personen van verschillend geslacht.

In landen waar die openstelling niet heeft plaatsgevonden, kunnen alleen mensen van verschillend geslacht met elkaar trouwen, ongeacht hun seksuele voorkeur. Soms is dan wel partnerschapsregistratie mogelijk, een regeling die, afhankelijk van de wetgeving, al dan niet minder rechten verschaft dan het huwelijk.

Ontvang gratis en vrijblijvend een offerte op maat
Op voorhand afgesproken prijzen per stap,
Geen uurtje-factuurtje,
Geen verrassingen of extra kosten.
Ja, ik wil een offerte
Meer details
E-mail gekopieerd naar klembord