Wanneer je door de politierechtbank, de correctionele rechtbank of het Hof van Assisen wordt veroordeeld, dan komt die veroordeling op je strafregister.
Het strafregister kan je zoektocht naar een job behoorlijk bemoeilijken. Om te vermijden dat een veroordeling je voor altijd blijft achtervolgen, kan je ze van je strafregister laten verwijderen.
Winston helpt jou graag met het opstellen van het verzoekschrift tot een eerherstel.
Afhankelijk van de straf, verschilt ook de procedure om je strafregister weer blanco te maken. Wie de straf heeft uitgesproken, is minder belangrijk: de politierechtbank kan een correctionele straf opleggen en de correctionele rechtbank kan ook een politiestraf opleggen. Wat telt, is de hoogte van de uitgesproken straf:
Nu je weet wat voor straf de rechter oplegde, weet je ook welke procedure je moet volgen om je strafregister weer blanco te maken.
Een politiestraf wordt uitgewist drie jaar na de dag van de uitspraak. Datgebeurt automatisch. Je moet daar dus niks voor doen.
Opgelet: een uitwissing betekent niet dat je de boete niet meer moet betalen!
Andere veroordelingen verdwijnen niet automatisch van het strafregister, daarvoor moet je een herstel in eer en rechten of eerherstel aanvragen.
Wil je eerherstel aanvragen, dan moet je aan een aantal voorwaarden voldoen.
Bovendien kan je pas eerherstel aanvragen na een bepaalde proeftijd. Tijdens die proeftijd moet je:
De duur van de proeftijd hangt ook af van het soort straf.
Maar let op! De proeftijd begint pas te lopen nadat je de volledige boete hebt betaald. Bovendien kan je ten vroegste 1 jaar vóór het verstrijken van de proeftermijn eerherstel aanvragen. Als de straffen met uitstel werden uitgesproken, is de proeftijd minstens even lang als de duur van het uitstel.
Als je aan de voorwaarden voldoet, bezorg je – ten vroegste een jaar voor het verstrijken van de proeftijd – een verzoek aan de procureur des Konings.
Een gewone brief volstaat. Die verstuur je aan de procureur des Konings van je woonplaats. De brief moet niet aan bepaalde voorwaarden voldoen, maar hij moet wel minstens:
Wij kunnen je helpen met het maken van de brief rond eerherstel
Bij je aanvraag voeg je de volgende documenten:
Je stuurt je aanvraag tot eerherstel aan de procureur des Konings. Deze vraagt advies aan de korpschef van je woonplaats. Na een eerste controle stuurt die je aanvraag naar de Kamer van Inbeschuldigingstelling, die uitspraak doet. In principe moet je niet aanwezig zijn op deze zitting.
Hou er rekening mee dat de procedure, van aanvraag tot beslissing, wel tot een jaar kan duren.
Door de uitwissing of het eerherstel komen één of meer veroordelingen niet meer voor op je strafregister.
Een adellijke titel of een graad in het leger die je verloor door de veroordeling, krijg je er niet door terug.
Bovendien blijf je verplicht om de slachtoffers te vergoeden. Een uitwissing of eerherstel betekent ook niet dat je de boetes niet meer moet betalen (zolang ze niet verjaard zijn).
Winston helpt jou graag met het opstellen van het verzoekschrift tot een eerherstel.