Een zelfstandige is een natuurlijke persoon die in België een beroepsbezigheid uitoefent waarvoor hij niet door een arbeidsovereenkomst noch door een statuut (ambtenaar) verbonden is. De wet bepaalt om praktische redenen dat een zelfstandige een persoon is die:
Maar men kan aan de hand van het eerste deel van de definitie eventueel bewijzen dat men geen zelfstandige is. Een gepensioneerde verzekeringsmakelaar bijvoorbeeld, ontvangt nog enkele jaren commissies voor contracten waarvoor hij in het verleden bemiddelde, maar is niet langer actief op zoek naar nieuwe klanten en heeft elke samenwerking met de verzekeraars stopgezet. Bijgevolg is hij geen zelfstandige meer.
Wie in het buitenland wil gaan werken of vanuit het buitenland in België komt werken, moet rekening houden met de Europese regels. Deze regels bepalen in welk land je sociale bijdragen betaalt.
De aansluiting bij een sociaal verzekeringsfonds moet ten laatste op de dag van de start van je zelfstandige activiteit uitgevoerd zijn. Je vennootschap is eveneens verplicht aan te sluiten bij een sociaal verzekeringsfonds. Dit moet gebeuren binnen een periode van 90 dagen na de oprichting. De vennootschap is een jaarlijkse vennootschapsbijdrage verschuldigd.