Bij de bezetting ter bede, ook de overeenkomst van precair gebruik genoemd, wordt door de eigenaar aan een bepaalde persoon bij wijze van gunst het recht verleend om tot wederopzegging toe een bepaald onroerend goed te gebruiken in afwachting dat aan dit onroerend goed zijn definitieve bestemming kan worden gegeven.
Terbeschikkingstelling betekent dat er op een andere manier wordt toegelaten dat het gebouw wordt bezet.
De bezetting ter bede, is een onbenoemde overeenkomst die niet wettelijk geregeld wordt en gegroeid is uit de rechtspraktijk. Bij deze overeenkomst wordt door een eigenaar aan een bepaalde persoon bij wijze van gunst het recht verleend om tot wederopzegging toe een bepaald onroerend goed te gebruiken in afwachting dat aan dit onroerend goed zijn definitieve bestemming kan worden gegeven of tot wederopzegging. Dit tijdelijk recht van gebruik kan gratis zijn of tegen een eerder symbolische vergoeding. Deze rechtsfiguur wordt vaak gebruikt voor landbouwgronden, woningen en handelspanden in afwachting van een definitieve bestemming.
Bezetting ter bede heeft tevens een specifieke betekenis in het kader van de verpachting van landeigendom door openbare besturen en openbare instellingen. Hier wordt onder bezetting ter bede verstaan het toestaan door een openbaar bestuur of een openbare instelling van het genot van een landeigendom behorend tot het openbaar domein.
Voorwaarde is dat u zo’n overeenkomst sluit ‘in afwachting van iets’. Zo kan het zijn dat de eigenaar van het pand in het ziekenhuis ligt en ieder moment kan weerkeren. Het kan ook zijn dat de eigenaar overleden is en dat iemand het pand tijdelijk gebruikt in afwachting van de verdeling van de erfenis.
Ook de verkoop van het pand kan een aanleiding vormen om een bezetting ter bede af te spreken. De bezetter mag bv. nog in het pand blijven tot aan het sluiten van de akte. Er kan ook afgesproken worden dat de verkoper nog enkele maanden in het pand mag blijven in afwachting van het moment waarop hij in zijn nieuwe woning kan trekken.
Liep de (handels)huur ten einde, bv. doordat u of uw huurder die opgezegd heeft, dan kunt u met de huurder nadien nog een tijdelijke bezetting ter bede afspreken. Hij mag bv. nog blijven totdat de geplande renovatiewerken van start gaan of totdat het nieuwe pand van uw huurder klaar is.
Onlangs besliste de rechter dat als een bezetting ter bede te lang duurt (hier duurde ze al 25 jaar), de bezetter er toch van mag uitgaan dat het gaat om huur.
Via Winston kan u gemakkelijk een advies inwinnen van gespecialiseerde advocaten. Zo weet u snel waar u staat en wat uw rechten zijn, zonder dure advocaat kosten.