Als er inbreuken zijn op de reglementering van de ruimtelijke ordening, bv. op de voorschriften i.v.m. bouw- en verkavelingsvergunningen, bijzondere plannen van aanleg,... dan is dit strafbaar en spreekt men van een bouwmisdrijf.
Wanneer u een bouwmisdrijf pleegt, kan u hiervoor zowel strafrechtelijk als burgerrechtelijk vervolgd worden. De rechter kan het plegen van een bouwmisdrijf bestraffen met een gevangenisstraf van 8 dagen tot 5 jaar en met een geldboete, of met één van deze straffen alleen. Dat is de strafrechtelijke vervolging.
Daarnaast kan de rechter ook een herstelmaatregel opleggen. Hiermee beveelt hij/zij om de plaats in de oorspronkelijke toestand te herstellen en/of het strijdige gebruik te staken, en/of bouw- of aanpassingswerken uit te voeren, en/of een geldsom te betalen gelijk aan de meerwaarde die het goed door het misdrijf heeft verkregen. Dit gebeurt op vordering van de stedenbouwkundige inspecteur of het College van Burgemeester en Schepenen van de gemeente of stad op het grondgebied de werken, handelingen of wijzigingen werden uitgevoerd.
Een dergelijke herstelmaatregel kan steeds samen met een straf worden opgelegd.
Het antwoord is eigenlijk eenvoudig: niet, tenzij je niet anders kan. Een geïnteresseerde koper zal steeds informeren naar de vergunningsstatus van een gebouw.
Geef een koper die een bouwovertreding vaststelt, niet het ideale instrument in handen om de prijs te drukken. Hij kan de moeite en de onkosten, nodig om dit recht te trekken, groter afschilderen dan misschien nodig, en je een flinke rekening presenteren.