Dit is een overeenkomst tussen de huurder en verhuurder van een kamer, studio of appartement of een deel daarvan. In een huurcontract of huurovereenkomst staat vermeld wat het huurbedrag is, de algemene regels zijn en de lengte van de huurperiode. Een verhuurder mag niet zomaar zijn eigen regels opstellen, deze moeten overeenkomen met de wet. Elke huurovereenkomst moet schriftelijk afgesloten worden.
Er zijn onderscheiden vormen van huurcontracten:
Gemeenrechtelijke huur is de algemene vorm van huurovereenkomsten. De regels voor deze huurovereenkomsten zijn vervat in het Burgerlijk Wetboek. De wetartikelen zijn voor het overgrote deel louter aanvullend. M.a.w. men kan er in de huurovereenkomst van afwijken.
Het voornaamste nut van het gemene huurrecht is dat het een vangnet vormt voor problemen die niet zouden zijn geregeld in de overeenkomst of andere dwingende wetten. Naast het gemene huurrecht zijn er nog specifieke regels voor specifieke huurcontracten.
Eerst en vooral is er de woninghuurwet. De regels hierin vervat, zijn quasi uitsluitend van dwingend recht. M.a.w. partijen kunnen hier niet van afwijken.
De woninghuurwet is ontstaan ter bescherming van de huurder die het verhuurde goed als zijn hoofdverblijfplaats gebruikt.
Meer informatie over Woninghuur vindt u hier.
Daarnaast is er ook een handelshuurwet, eveneens met bijzondere regels.
De contracten waarbij de huurder het verhuurde goed gebruikt ter exploitatie van een kleinhandelszaak of voor het bedrijf van een ambachtsman, die zich rechtstreeks richt tot het publiek, vallen onder de toepassing van de handelshuurwet.
De handelshuurregels zijn net zoals bij de woninghuurwet van dwingend recht, met kan er dus niet contractueel van afwijken.
Meer informatie over Handelshuur vindt u hier.
Pacht is een op huur lijkende overeenkomst waarbij agrarische gronden, al dan niet met de op die grond staande `hoeve`, viswater of een veer of andere openbare dienst door de eigenaar (verpachter) in gebruik wordt gegeven aan de pachter.