De onderhandse verkoopovereenkomst of compromis is het document waarin de modaliteiten (zoals bijvoorbeeld de prijs) van het akkoord tussen de verkoper en de koper omtrent de verkoop van een specifiek onroerend goed worden vastgelegd.
Dikwijls wordt er gesproken over de "voorlopige verkoopovereenkomst" of "compromis". Deze benamingen zijn echter misleidend, daar zij soms laten uitschijnen dat zowel de koper als de verkoper de overeenkomst nog kunnen verbreken. Dit is echter tot niet juist: zodra er een overeenkomst bestaat tussen de koper en verkoper om een onroerend goed over te dragen en deze een akkoord hebben over een bepaalde prijs, is de verkoop gesloten en kan geen van de beide partijen hier nog onderuit. Ook niet indien er nog geen voorschot is betaald.
Om de verkoop van je huis sluitend te maken, is het belangrijk dat alle essentiële voorwaarden en modaliteiten ook al in de compromis worden opgenomen: dit is immers het definitieve verkoopdocument tussen koper en verkoper. Omdat er nogal wat wettelijke informatieverplichtingen (bijvoorbeeld EPC, bodemattest, elektrische keuring, enz.) komen kijken bij de verkoop van je woning, is het aan te raden om deze compromis te laten opmaken door een professional.
Welke problemen zijn er?
Samen met de koper of verkoper de compromis ontbinden, dit binnen de 4 maanden. De ontbinding kan buitengerechtelijk gebeuren, dat wil zeggen door partijen onderling, dan wel gerechtelijk, dat wil zeggen door de rechter.