Overtredingen van de eerste graad, zoals het niet naleven van een parkeerverbod, worden bestraft met een boete van 58 euro. Overtredingen van de tweede graad, zoals parkeren of stilstaan op een autosnelweg of op een locatie die een risico vormt voor andere weggebruikers, worden bestraft met een boete van 116 euro. Er is geen vast bedrag voor overtredingen van de derde graad.
Het is belangrijk om te weten dat GAS-boetes anders zijn dan parkeergelden. De meeste steden in België vragen om te betalen om te parkeren, en als je dat niet doet, kan je een boete krijgen van de stad of een privémaatschappij die de parkeerplaatsen beheert. Deze boetes worden niet als parkeerboetes beschouwd en kunnen alleen worden opgelegd door de politie.
Als je een parkeerboete krijgt in België, kan je een schikking worden aangeboden door de politie en het parket van de Procureur des Konings. Je ontvangt dan een dagvaarding samen met een overschrijvingsformulier waarbij om betaling van de boete wordt verzocht. Als je denkt dat de boete onrechtmatig is opgelegd, kan je bezwaar maken door advies te vragen aan specialisten. Herhaaldelijke overtreders kunnen te maken krijgen met verdubbelde boetes en, in sommige gevallen, een rijverbod en de verplichting om het theorie- of praktijkexamen opnieuw te doen.
Conclusie: het is belangrijk om in België de parkeerregels te volgen om een GAS-boete te voorkomen. Als je toch een boete krijgt, weet dan wat je opties zijn en vraag advies als je denkt dat de boete onrechtmatig is opgelegd.