Mag de verhuurder de woninghuurprijs zomaar indexeren en herzien?

Winston Weetjes
07.03.2023
De huurprijs van een woning is vaak onderhevig aan aanpassingen. Maar mag de verhuurder zomaar indexeren en herzien? In dit artikel leggen we uit wat de regels zijn.

Als de huurovereenkomst schriftelijk is vastgelegd, mag de huurprijs eenmaal per huurjaar aangepast worden aan de kosten van levensonderhoud. Dit gebeurt op de verjaardag van de inwerkingtreding van de huurovereenkomst, tenzij dit expliciet is uitgesloten. De verhuurder moet wel schriftelijk om deze aanpassing vragen.

De huurprijs wordt aangepast op basis van het gezondheidsindexcijfer. Hierbij geldt een formule: de basishuurprijs vermenigvuldigd met het nieuwe indexcijfer gedeeld door het aanvangsindexcijfer. De basishuurprijs is de huurprijs zonder kosten en lasten die expliciet door de huurder gedragen worden. Het nieuwe indexcijfer is het gezondheidsindexcijfer van de maand voorafgaand aan de verjaardag van de huurovereenkomst en het aanvangsindexcijfer is het indexcijfer van de maand voorafgaand aan de maand waarin de huurovereenkomst of -prijsherziening in werking is getreden.

Maar dat is niet alles. Tussen de negende en de zesde maand voorafgaand aan het verstrijken van elke driejarige periode, kunnen huurder en verhuurder overeenkomen om de huurprijs te herzien. Deze herziene huurprijs gaat in vanaf de eerste dag van de volgende driejarige periode. Het is echter ook mogelijk om op voorhand af te zien van dit recht.

Energiebesparende investeringen kunnen ook van invloed zijn op de huurprijs. Als de huurder en verhuurder het hierover eens zijn, kan de huurprijs worden aangepast. Energiebesparende investeringen verbeteren de energieprestatie van het gehuurde goed. Als er geen overeenstemming is tussen de partijen, kan de rechter een herziening van de huurprijs toestaan als blijkt dat de normale huurwaarde van het gehuurde goed door de investeringen 10% hoger ligt dan de eisbare huurprijs. De herziene huurprijs gaat dan in vanaf de maand nadat de investeringen volledig zijn uitgevoerd.

Zoals je ziet, zijn er regels verbonden aan het indexeren en herzien van de huurprijs. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden als verhuurder of huurder.
Ontvang gratis en vrijblijvend een offerte op maat

Vaste prijzen. Geen uurtje-factuurtje

Geen verrassingen of extra kosten

Binnen de 48u in jouw mailbox

Ja, ik wil een offerte
Zo werkt het
Start onmiddellijk jouw pro-Deo dossier bij ons op

Snel, laagdrempelig, en discreet.

In enkele klikken snellen wij jou te hulp.

Je hoeft er zelfs je zetel niet meer voor uit.

Ja, ik wil een pro-Deo-dossier opstarten
Check hier of je recht hebt op pro-Deo
Ook interessant
WINSTON Offerte op maat | Winston
Juridisch advies nodig?

In slechts enkele klikken krijg je persoonlijk en begrijpelijk advies.

Vanaf 25 euro al.

Stel nu jouw vraag
Zo werkt het
WINSTON FEB 2021 4 B1 A3025 | Winston
Op zoek naar een advocaat?
Krijg vrijblijvend onze offerte.

Wij stippelen een stappenplan op maat uit, telkens met een vaste prijs per stap.

Zo heb jij de volledige controle.

Vraag nu jouw offerte
Zo werkt het
E-mail gekopieerd naar klembord