Wat is het belang van een bestelbon?

Winston Weetjes
30.01.2023

Een bestelbon is een juridisch document dat dient als een reservering voor goederen of diensten die niet direct worden geleverd of uitgevoerd. De betekenis van een bestelbon varieert afhankelijk van drie scenario's.

In eerste instantie kan een klant een bestelbon opstellen en ondertekenen, die vervolgens naar de leverancier wordt gestuurd. In dit geval dient de bestelbon als een aanbod om een contract aan te gaan. Om een bindend contract te vormen, moet de leverancier het aanbod accepteren, vaak door middel van een orderbevestiging. Als de orderbevestiging afwijkt van de bestelbon, is het een tegenaanbod, en moet de klant het expliciet accepteren om een contract te vormen.

In de tweede situatie kan de leverancier de bestelbon aanbieden om te worden ondertekend door de klant. In dit geval dient de ondertekening van de klant als acceptatie van het aanbod, en de bestelbon moet noodzakelijke informatie bevatten, zoals prijs en itemdetails.

Tot slot kunnen beide partijen tegelijkertijd de bestelbon ondertekenen, waarbij onmiddellijk een contract wordt gevormd. In dit geval moet er zoveel bestelbonnen zijn als er partijen zijn, en elk moet worden ondertekend door alle partijen. Bovendien moet op elke bestelbon worden vermeld hoeveel originele exemplaren er bestaan.

Het is belangrijk om op te merken dat sommige verkopers de totstandkoming van de overeenkomst afhankelijk kunnen stellen van een orderbevestiging, waarbij de ondertekening van de bestelbon geen contract vormt. De gevolgen hiervan zijn onzeker, met sommigen die stellen dat er een contractbelofte wordt gevormd.

Ontvang gratis en vrijblijvend een offerte op maat

Vaste prijzen. Geen uurtje-factuurtje

Geen verrassingen of extra kosten

Binnen de 48u in jouw mailbox

Ja, ik wil een offerte
Zo werkt het
Start onmiddellijk jouw pro-Deo dossier bij ons op

Snel, laagdrempelig, en discreet.

In enkele klikken snellen wij jou te hulp.

Je hoeft er zelfs je zetel niet meer voor uit.

Ja, ik wil een pro-Deo-dossier opstarten
Check hier of je recht hebt op pro-Deo
Ook interessant
WINSTON Offerte op maat | Winston
Juridisch advies nodig?

In slechts enkele klikken krijg je persoonlijk en begrijpelijk advies.

Vanaf 25 euro al.

Stel nu jouw vraag
Zo werkt het
WINSTON FEB 2021 4 B1 A3025 | Winston
Op zoek naar een advocaat?
Krijg vrijblijvend onze offerte.

Wij stippelen een stappenplan op maat uit, telkens met een vaste prijs per stap.

Zo heb jij de volledige controle.

Vraag nu jouw offerte
Zo werkt het
E-mail gekopieerd naar klembord