Wat zijn verbintenissen "in solidum"?

Winston Weetjes
30.01.2023

Wat zijn verbintenissen in solidum?

Een verbintenis in solidum is een juridische verbintenis waarbij meerdere partijen aansprakelijk zijn voor dezelfde schuld. Dit betekent dat de schuldeiser, ondanks dat er meerdere schuldenaars zijn, van elke schuldenaar de betaling van de gehele schuld kan vorderen. Dit in tegenstelling tot passieve hoofdelijkheid, waarbij elke schuldenaar alleen aansprakelijk is voor hun deel van de schuld.

De aansprakelijkheid in solidum is van toepassing zowel in gevallen van buitencontractuele als contractuele aansprakelijkheid. Het is een uitzondering op het beginsel van de deelbaarheid van verbintenissen, samen met ondeelbare verbintenissen en hoofdelijke verbintenissen.

Kenmerken van verbintenissen in solidum zijn onder andere een pluraliteit van voorwerp en verbintenis, een grondslag in 'sociale noodwendigheden van de situatie', en onafhankelijke verbintenissen.

De rechtsgevolgen van verbintenissen in solidum zijn dat elke schuldenaar verantwoordelijk is voor het geheel, en dat de schuldeiser elke schuldenaar kan aanspreken. Na betaling door één schuldenaar zijn de andere schuldenaars bevrijd van hun verplichting. In de onderlinge verhouding tussen de schuldenaars, is iedereen aansprakelijk voor het geheel en zijn ze solidair aansprakelijk voor elkaars deel van de schuld.

Het is belangrijk om verbintenissen in solidum te begrijpen, aangezien dit van invloed kan zijn op de verhouding tussen schuldeiser en schuldenaars, evenals de verhouding tussen de schuldenaars onderling. Het is ook essentieel om een correcte aangifte te doen om te voorkomen dat u een belastingverhoging riskeert.

Ontvang gratis en vrijblijvend een offerte op maat

Vaste prijzen. Geen uurtje-factuurtje

Geen verrassingen of extra kosten

Binnen de 48u in jouw mailbox

Ja, ik wil een offerte
Zo werkt het
Start onmiddellijk jouw pro-Deo dossier bij ons op

Snel, laagdrempelig, en discreet.

In enkele klikken snellen wij jou te hulp.

Je hoeft er zelfs je zetel niet meer voor uit.

Ja, ik wil een pro-Deo-dossier opstarten
Check hier of je recht hebt op pro-Deo
Ook interessant
WINSTON Offerte op maat | Winston
Juridisch advies nodig?

In slechts enkele klikken krijg je persoonlijk en begrijpelijk advies.

Vanaf 25 euro al.

Stel nu jouw vraag
Zo werkt het
WINSTON FEB 2021 4 B1 A3025 | Winston
Op zoek naar een advocaat?
Krijg vrijblijvend onze offerte.

Wij stippelen een stappenplan op maat uit, telkens met een vaste prijs per stap.

Zo heb jij de volledige controle.

Vraag nu jouw offerte
Zo werkt het
E-mail gekopieerd naar klembord