De advocatuur staat voor fundamentele verandering. Ontdek hoe Winston inspeelt op AI, vaste prijzen en nieuwe verwachtingen van cliënten en talent.
De uitdrukking « a perfect storm » staat voor de situatie waar verschillende omstandigheden op hetzelfde moment samenkomen, waardoor er een moeilijke, gevaarlijke en oncontroleerbare situatie ontstaat. Het impliceert dat de combinatie van die factoren zodanig krachtig of problematisch is dat het leidt tot een fundamentele crisis.
In de advocatuur begint zo’n storm te woeden:
Al jaren klinkt binnen de advocatuur een steeds luider wordende roep om het uurtariefmodel te herdenken. Het is inefficiënt, moeilijk voorspelbaar voor cliënten, en drukt steeds zwaarder op de marges van kantoren. Iedereen lijkt het erover eens: het huidige model knelt. Toch blijven échte oplossingen zeldzaam. Veel kantoren benoemen het probleem, maar slechts weinigen durven daadwerkelijk te innoveren.
In de eerste plaats liggen veranderde cliëntenverwachtingen aan de basis. Cliënten willen aan het einde van een procedure niet meer voor verrassingen komen te staan— met een torenhoge factuur die nauwelijks te koppelen valt aan tastbare resultaten. Ook de klassieke werkwijze met forse en onduidelijke provisies bij aanvang botst steeds vaker op weerstand.
Cliënten verwachten duidelijkheid. Ze willen op voorhand weten wat er zal gebeuren, hoeveel het zal kosten, en wat ze daarvoor mogen terugverwachten. Geen juridisch labyrint, maar een helder traject met concrete stappen, deliverables en een vaste prijs.
Daarnaast is natuurlijk de snelle komst van AI of ‘legaltech’. AI verandert alles — ook in de advocatuur. Waar in het algemeen de nadruk ligt op efficiëntie, is de echte revolutie misschien wel subtieler én fundamenteler: in een wereld waar informatie overal beschikbaar is, volstaat het niet langer om juridische kennis te hebben. De echte toegevoegde waarde ligt in het vermogen om die kennis om te zetten in menselijke, strategische oplossingen op maat van de cliënt.
AI maakt die omslag mogelijk. Door repetitieve taken te automatiseren en diepgaande analyse te versnellen, creëert AI ruimte voor wat echt telt: strategisch denken, menselijke inschatting en impactvolle dienstverlening.
Tegelijk kampt de advocatuur ook met een nijpende schaarste op de ‘arbeidsmarkt’. Ook advocaten spiegelen zich steeds vaker aan de werkomstandigheden in de private sector. Ze willen (terecht) een degelijk HR-beleid, autonomie, thuiswerkmogelijkheden, technologische ondersteuning én een gezonder evenwicht tussen werk en privé. Traditionele modellen, gebaseerd op lange uren en permanente bereikbaarheid, botsen op hun grenzen. Eén van de grote uitdagingen ligt dan ook in het aantrekken en behouden van advocaten. En op het vlak van ‘employer branding’ scoort de sector alleszins niet goed. De uitstroom is enorm.
Dit vraagt echter om een nieuwe mindset. Maar de advocatuur blinkt uit in protectionistische en conservatieve houdingen. Op innovatieve iniatieven wordt in de sector overwegend verkrampt gereageerd. En ook de structuur binnen de kantoren zelf staat snelle beslissingen en wendbaarheid in de weg. Een kransje, vaak oudere, vennoten met onderscheiden (financiële) belangen bemoeilijken of vertragen de beslissingsprocessen over innovatie en workflows.
Al deze factoren vormen samen de perfecte storm die de advocatuur op zijn grondvesten zal doen daveren. Een storm die vraagt om een fundamenteel andere benadering, waar begrippen als transparantie, voorspelbaarheid en value-based centraal staan.
Enter Winston. Ons business model en strategie pakt al deze uitdagingen aan en vormt de basis van een absoluut groeiverhaal. Denken, durven, maar vooral gewoon doen. Lets’ go!
In het volgend deel van onze blogpost hoe Winston afscheid nam van het ‘uurtje-factuurtje’ en vaste prijzen kan aanbieden.
In slechts enkele klikken krijg je persoonlijk en begrijpelijk advies.
Vanaf 125 euro al.
Wij stippelen een stappenplan op maat uit, telkens met een vaste prijs per stap.
Zo heb jij de volledige controle.