Bij zware overtredingen zoals dronkenschap en rijden onder invloed van drugs of bij recidive wordt er door de rechtbank medische en/of psychologische testen opgelegd. Je dient te slagen voor deze herstelproeven om jouw rijbewijs terug te krijgen.
Wanneer?
Enkele weken na de uitspraak van de rechter krijg je als overtreder per post een lijst met erkende instellingen waar u deze onderzoeken kan laten afnemen. Je kan steeds zelf de instelling kiezen. Indien je geen keuze maakt binnen de maand, zal het Openbaar Ministerie deze keuze voor je maken en word je doorgestuurd naar die instelling.
Je kan jouw keuze maken door op de bijlage de instelling van jouw keuze aan te duiden waar je het onderzoek wenst af te leggen. Vervolgens zal u een uitnodiging ontvangen van de instelling om je aan te melden, al dan niet gepaard met een overschrijvingsformulier zodat je de kosten op voorhand kan betalen.
Kostprijs?
Het Ministerieel besluit van 8 maart 2016 bepaalt de kostprijs van de medische en psychologische onderzoeken
De in dit artikel bedoelde bedragen zijn gekoppeld aan het indexcijfer van de gezondheidsindex dat op 31 december 2005 werd bereikt. Dit houdt in dat de bedragen op 1 januari van elk jaar worden aangepast aan het op 31 december van het voorgaande jaar bereikte indexcijfer van de gezondheidsindex. De bedragen worden steeds tot op de dichtstbijzijnde euro naar beneden afgerond.
In 2022 is de kostprijs voor de herstelonderzoeken 474 euro (Medisch: 108 euros en psychologisch: 366 euros).
De rechter kan steeds, op grond van artikel 29, §4, tweede lid Wegverkeerswet, bepalen dat deze kosten in mindering worden gebracht van de opgelegde geldboete. Je dient hierbij op te merken dat dit een gunst uitmaakt waardoor de rechter niet verplicht is dit op te leggen.
Daarenboven kunnen slechts de kosten van de eerste herstelonderzoeken in mindering worden gebracht. Indien je niet slaagt voor uw onderzoeken, en je deze dus opnieuw moet afleggen, zal je de kosten zelf moeten dragen.
Onderzoek?
Tijdens het medisch onderzoek zal de dokter van de gekozen instelling nagaan of je fysisch en psychologisch in staat bent om een voertuig te besturen. Je zal een uitgebreide vragenlijst dienen in te vullen. Ook is het mogelijk dat er bloedproeven of urinetesten worden afgenomen.
Ook het psychologisch onderzoek is erop gericht om na te gaan of u psychologisch in staat bent om een voertuig te besturen. De psycholoog zal u uitgebreid ondervragen en bepaalde psychologische testen opleggen.
Dergelijke onderzoeken kunnen 2 tot 3 uur duren.
Het is belangrijk dat u goed meewerkt en dat u zich steeds vriendelijk opstelt.
Niet geslaagd?
Indien je niet geslaagd bent voor één of beide onderzoeken, bent je verplicht dat onderzoek opnieuw te doen. Je krijgt immers uw rijbewijs niet terug totdat je geslaagd bent op jouw onderzoek(en).
Er wordt in de Wet géén tijdsduur bepaald waarbinnen dit tweede onderzoek moet doorgaan. Je kan dit dus onmiddellijk erna doen of je kan een bepaalde periode wachten (tot er bijvoorbeeld geen spoor meer terug te vinden is in jouw lichaam van bepaalde verdovende middelen).
Als men je na twee achtereenvolgende medische of psychologische onderzoeken nog steeds niet geschikt bevindt, of als je niet akkoord gaat met de opgelegde voorwaarden of beperkingen, kan je de onderzoeken nogmaals ondergaan in een andere instelling.
Wanneer je geslaagd bent met beperkte geldigheid zal de griffie je een rijbewijs met ‘beperkte geldigheid’ afleveren. Men kan bijvoorbeeld beslissen om het rijbewijs enkel geldig te verklaren voor bepaalde categorieën van voertuigen, de geldigheid beperken in tijd, een nultolerantie opleggen of vragen dat u aanpassingen doet aan uw voertuig. Deze voorwaarden worden steeds vermeld op uw nieuw rijbewijs dat u zal moeten afhalen bij uw gemeente.
Testen niet afgelegd?
Zolang je het onderzoek niet aflegt, wordt jouw rijbewijs niet teruggegeven.
Ik heb toch gereden?
Als je toch een voertuig bestuurt zonder geslaagd te zijn op één of meer onderzoeken riskeer je enorme zware straffen.
Artikel 48 Wegverkeerswet bepaalt immers dat je een gevangenisstraf riskeert van 15 dagen tot 2 jaar en/of een geldboete van 500 tot 2.000 euro. Daarenboven zal je een rijverbod van minstens 3 maanden worden opgelegd.
Vaste prijzen. Geen uurtje-factuurtje
Geen verrassingen of extra kosten
Binnen de 48u in jouw mailbox
Snel, laagdrempelig, en discreet.
In enkele klikken snellen wij jou te hulp.
Je hoeft er zelfs je zetel niet meer voor uit.
In slechts enkele klikken krijg je persoonlijk en begrijpelijk advies.
Vanaf 25 euro al.
Wij stippelen een stappenplan op maat uit, telkens met een vaste prijs per stap.
Zo heb jij de volledige controle.