Bescherming van de bouwheer: Wat is de Wet Breyne?

Winston Weetjes
07.03.2023
Als bouwheer-koper ben je voor de realisatie van jouw bouwproject afhankelijk van derden, zoals aannemers, architecten en promotoren. Het is daarom van belang dat je als koper beschermd wordt tijdens de realisatie van het woningbouwproject. Gelukkig heeft de wetgever hierin voorzien met de Wet Breyne, ook wel bekend als de 'Woningbouwwet'.

De Wet Breyne is van toepassing op bouwprojecten waarbij een gebouw wordt gebouwd, laten bouwen of verschaffen. Het toepassingsgebied van deze wet is breed en omvat onder andere verkoop op plan, sleutel-op-de-deur-overeenkomsten en coördinatieovereenkomsten. Let op: niet alle bouwprojecten vallen onder deze wet. Enkel aannemingsovereenkomsten die gepaard gaan met een aankoop vallen onder de Wet Breyne.

De wet beschermt zowel bij koopovereenkomsten als bij aannemingsovereenkomsten. Bij koopovereenkomsten wordt de koper beschermd tegen de verkoper en bij aannemingsovereenkomsten wordt de bouwheer beschermd tegen de aannemer. Gemengde overeenkomsten vallen ook onder de wet, zolang de verbouwingswerken minstens 80% van de waarde van de prijs omvatten.

De vereiste graad van afwerking waartoe de verkoper of aannemer zich moet verbinden opdat de Wet Breyne van toepassing zou zijn, is een feitenkwestie. Het belangrijkste criterium dat hierbij toegepast zal worden is de “normale bewoonbaarheid” van de woning. Als de koper op normale wijze zijn intrek kan nemen in zijn nieuwe woning, dan is de woning voltooid.

Als bouwheer-koper biedt de Wet Breyne bescherming tegen eventuele onregelmatigheden bij de realisatie van het bouwproject. Het is daarom van groot belang dat je als koper op de hoogte bent van deze wet.
Ontvang gratis en vrijblijvend een offerte op maat

Vaste prijzen. Geen uurtje-factuurtje

Geen verrassingen of extra kosten

Binnen de 48u in jouw mailbox

Ja, ik wil een offerte
Zo werkt het
Start onmiddellijk jouw pro-Deo dossier bij ons op

Snel, laagdrempelig, en discreet.

In enkele klikken snellen wij jou te hulp.

Je hoeft er zelfs je zetel niet meer voor uit.

Ja, ik wil een pro-Deo-dossier opstarten
Check hier of je recht hebt op pro-Deo
Ook interessant
WINSTON Offerte op maat | Winston
Juridisch advies nodig?

In slechts enkele klikken krijg je persoonlijk en begrijpelijk advies.

Vanaf 25 euro al.

Stel nu jouw vraag
Zo werkt het
WINSTON FEB 2021 4 B1 A3025 | Winston
Op zoek naar een advocaat?
Krijg vrijblijvend onze offerte.

Wij stippelen een stappenplan op maat uit, telkens met een vaste prijs per stap.

Zo heb jij de volledige controle.

Vraag nu jouw offerte
Zo werkt het
E-mail gekopieerd naar klembord