Huren met vrienden? Ken de spelregels!

Winston Weetjes
04.07.2024
Op 1 januari 2019 is het Vlaamse huurdecreet in werking getreden en er zijn enkele wijzigingen aangebracht met betrekking tot medehuur. Samenhuizers die samen een woning willen huren, kunnen nu kiezen uit twee formules: medehuur of onderhuur.

Medehuur is van toepassing op gehuwden en wettelijk samenwonende partners. Dit betekent dat zij van rechtswege medehuurders van elkaar zijn. Dit is echter niet het geval bij feitelijk samenwonende partners. In dit geval zijn zij slechts ‘medehuurders’ als ze het huurcontract elk mee ondertekenen.

Een samenwonende partner kan wel tot het contract ‘toetreden’. De kandidaat-huurder moet zijn hoofdverblijfplaats hebben in het gehuurde goed en samen met de huurder en de feitelijke samenwonende partner(s) een gezamenlijk verzoek aan de verhuurder sturen. De verhuurder is verplicht om binnen drie maanden te antwoorden en de kandidaat-huurder te aanvaarden.

Vanaf het moment dat de feitelijke samenwonende partner medehuurder wordt, is hij/zij aansprakelijk voor alle huurdersverplichtingen. Het is daarom een belangrijke beslissing om medehuurder te worden.

Als een medehuurder wil vertrekken, moet hij/zij een opzeggingstermijn van drie maanden respecteren. Indien er geen nieuwe huurder wordt gevonden, blijft de vertrekkende huurder nog zes maanden aansprakelijk voor de betaling van de huurprijs.

Bij onderverhuur mag de huurder de woning die dient als hoofdverblijfplaats niet volledig onderverhuren, maar hij mag wel een gedeelte onderverhuren. De verhuurder moet hiermee wel akkoord gaan.

Als de verhuurder de hoofdhuurovereenkomst beëindigt, moet de huurder dit aan de onderhuurder meedelen en hem/haar laten weten dat de onderverhuring op dezelfde dag zal eindigen als de hoofdhuurovereenkomst. Indien de huurder de hoofdhuurovereenkomst vroegtijdig beëindigt, moet hij/zij de onderhuurder een opzeggingstermijn van drie maanden toekennen.

Als de onderverhuring eindigt door opzegging door de verhuurder of de hoofdhuurder van de hoofdhuurovereenkomst, heeft de onderhuurder recht op een vergoeding. Dit bedrag is afhankelijk van het moment waarop de onderhuurovereenkomst wordt beëindigd.

Medehuur en onderhuur zijn beide mogelijkheden voor samenwoners in Vlaanderen. Het is belangrijk om te weten welke verplichtingen en rechten erbij horen, zodat je de juiste keuze kunt maken.
Ontvang gratis en vrijblijvend een offerte op maat

Vaste prijzen. Geen uurtje-factuurtje

Geen verrassingen of extra kosten

Binnen de 48u in jouw mailbox

Ja, ik wil een offerte
Zo werkt het
Start onmiddellijk jouw pro-Deo dossier bij ons op

Snel, laagdrempelig, en discreet.

In enkele klikken snellen wij jou te hulp.

Je hoeft er zelfs je zetel niet meer voor uit.

Ja, ik wil een pro-Deo-dossier opstarten
Check hier of je recht hebt op pro-Deo
Ook interessant
WINSTON Offerte op maat | Winston
Juridisch advies nodig?

In slechts enkele klikken krijg je persoonlijk en begrijpelijk advies.

Vanaf 25 euro al.

Stel nu jouw vraag
Zo werkt het
WINSTON FEB 2021 4 B1 A3025 | Winston
Op zoek naar een advocaat?
Krijg vrijblijvend onze offerte.

Wij stippelen een stappenplan op maat uit, telkens met een vaste prijs per stap.

Zo heb jij de volledige controle.

Vraag nu jouw offerte
Zo werkt het
E-mail gekopieerd naar klembord