De route naar eerherstel

Algemeen
08.06.2023

Heb je ooit een fout gemaakt die resulteerde in een strafblad en wens je nu een nieuwe start te maken? Het verkrijgen van eerherstel is een cruciale stap die je kan helpen je naam te zuiveren. Recent zijn er echter significante wijzigingen doorgevoerd in de procedure voor eerherstel, waardoor het proces ingewikkelder is geworden, maar gelukkig ook sneller verloopt.

Waar begin je? Het indienen van je aanvraag

Je aanvraag voor eerherstel richt je aan de Procureur des Konings in het gerechtelijk arrondissement waar je woont. Deze moet duidelijk aangeven voor welke veroordelingen je herstel in eer en rechten aanvraagt. Sinds 1 oktober 2018 worden deze aanvragen gecentraliseerd per gerechtelijk arrondissement, wat het proces stroomlijnt. Hoewel je nog steeds je aanvraag lokaal kunt indienen, zoals in Oudenaarde, zal het voor de snelheid van het proces ten goede komen als je deze direct bij de juiste dienst indient, zoals de dienst Eerherstel in Gent voor inwoners van Oost-Vlaanderen.

Samenstelling van het dossier

Voorheen verzamelde de Procureur des Konings alle nodige documenten voor je dossier. Met de nieuwe werkwijze krijg je als aanvrager een overzicht van je strafrechtelijk verleden toegestuurd en de taak om zelf je dossier samen te stellen. Dit betekent dat je nu zelf verantwoordelijk bent voor het opvragen van alle relevante attesten en bewijzen dat straffen uitgevoerd zijn en boetes betaald.

Lokale autoriteiten en hun rol

Nadat je alle documenten hebt verzameld, wordt er advies gevraagd aan de burgemeester van je gemeente. Daarnaast kan het zijn dat je wordt uitgenodigd door de politie om de redenen van je aanvraag te bespreken. De politie voegt ook een overzicht toe van alle politierapporten opgesteld na je laatste veroordeling. Dit is van belang om aan te tonen dat je je na de laatste veroordeling goed hebt gedragen.
de Rol van het Parket-Generaal

De volgende stap in het proces is de beoordeling door het Parket-Generaal bij het Hof van Beroep. Na controle van de Procureur des Konings wordt je dossier doorgezonden naar de Procureur-Generaal, die het voorlegt aan de Kamer van Inbeschuldigingstelling (KI). De frequentie van de zittingen van de KI kan variëren per gerechtelijk arrondissement, wat impact kan hebben op de doorlooptijd van je aanvraag.

De beslissing: schriftelijk of via een hoorzitting

Als je dossier compleet is en alle adviezen positief zijn, wordt de procedure schriftelijk afgerond en hoef je niet persoonlijk voor de KI te verschijnen. Mocht de KI echter vragen hebben over je motivatie of de gepleegde feiten, dan kun je een uitnodiging verwachten voor een hoorzitting. In dit geval zal je voor het Hof moeten verschijnen, met of zonder bijstand van een advocaat.

Conclusie: jouw pad naar een nieuwe toekomst

Hoewel de nieuwe procedure voor eerherstel ingewikkelder kan lijken, biedt het een snellere doorlooptijd en de mogelijkheid voor een frisse start.
Ontvang gratis en vrijblijvend een offerte op maat

Vaste prijzen. Geen uurtje-factuurtje

Geen verrassingen of extra kosten

Binnen de 48u in jouw mailbox

Ja, ik wil een offerte
Zo werkt het
Start onmiddellijk jouw pro-Deo dossier bij ons op

Snel, laagdrempelig, en discreet.

In enkele klikken snellen wij jou te hulp.

Je hoeft er zelfs je zetel niet meer voor uit.

Ja, ik wil een pro-Deo-dossier opstarten
Check hier of je recht hebt op pro-Deo
Ook interessant
WINSTON Offerte op maat | Winston
Juridisch advies nodig?

In slechts enkele klikken krijg je persoonlijk en begrijpelijk advies.

Vanaf 25 euro al.

Stel nu jouw vraag
Zo werkt het
WINSTON FEB 2021 4 B1 A3025 | Winston
Op zoek naar een advocaat?
Krijg vrijblijvend onze offerte.

Wij stippelen een stappenplan op maat uit, telkens met een vaste prijs per stap.

Zo heb jij de volledige controle.

Vraag nu jouw offerte
Zo werkt het
E-mail gekopieerd naar klembord