De stappen naar Eerherstel: wat je moet weten!

Winston Weetjes
08.09.2023

Ben je bezig met het opruimen van je verleden en overweeg je eerherstel aan te vragen? Het is een belangrijke stap die kan helpen om je naam te zuiveren en de weg vrij te maken voor nieuwe kansen. Maar voordat je begint, zijn er enkele strikte voorwaarden waaraan je moet voldoen. Zonder aan deze criteria te voldoen, is het niet zinvol om de procedure te starten.

De voorwaarden op een rijtje

Vervul de straf: je moet de opgelegde vrijheidsstraf helemaal hebben uitgezeten of de geldboete hebben betaald. Het is een teken dat je de gevolgen van je daden hebt aanvaard en de straf die de rechter heeft bepaald, hebt gerespecteerd.

Volg de vonnissen: als het vonnis je verplicht tot teruggave, schadevergoeding of het betalen van kosten, moet je deze verplichtingen ook volledig hebben nagekomen. Dit toont je bereidheid om eventuele schade die je hebt veroorzaakt, te herstellen.

Tienjaarstermijn: je mag in de laatste tien jaar niet eerder eerherstel hebben ontvangen. Dit betekent dat je je een aanzienlijke periode goed moet hebben gedragen voordat je weer in aanmerking komt.

Deze criteria zijn objectief en ondubbelzinnig: je voldoet er wel of niet aan.

Daarnaast moet je een proefperiode doorlopen, die afhankelijk van de straf en de feiten waarvoor je veroordeeld bent, drie tot tien jaar kan duren. Deze periode start pas als je aan alle verplichtingen hebt voldaan.

De beoordeling van deze proeftermijn is echter subjectief. Je moet gedurende deze tijd blijk hebben gegeven van verbetering en goed gedrag. Dit betekent dat je geen nieuwe strafbare feiten mag hebben gepleegd. En het gaat niet alleen om veroordelingen; zelfs als je niet vervolgd bent voor een nieuw strafbaar feit vanwege bijvoorbeeld onvoldoende bewijs, kan dit toch tegen je gebruikt worden bij het beoordelen van je aanvraag voor eerherstel.

Ben je klaar om deze weg in te slaan en wil je meer weten over het proces van eerherstel? Wij kunnen je begeleiden door dit traject en je helpen je toekomst te verbeteren. Neem contact op voor meer informatie en ondersteuning.
Ontvang gratis en vrijblijvend een offerte op maat

Vaste prijzen. Geen uurtje-factuurtje

Geen verrassingen of extra kosten

Binnen de 48u in jouw mailbox

Ja, ik wil een offerte
Zo werkt het
Start onmiddellijk jouw pro-Deo dossier bij ons op

Snel, laagdrempelig, en discreet.

In enkele klikken snellen wij jou te hulp.

Je hoeft er zelfs je zetel niet meer voor uit.

Ja, ik wil een pro-Deo-dossier opstarten
Check hier of je recht hebt op pro-Deo
Ook interessant
WINSTON Offerte op maat | Winston
Juridisch advies nodig?

In slechts enkele klikken krijg je persoonlijk en begrijpelijk advies.

Vanaf 25 euro al.

Stel nu jouw vraag
Zo werkt het
WINSTON FEB 2021 4 B1 A3025 | Winston
Op zoek naar een advocaat?
Krijg vrijblijvend onze offerte.

Wij stippelen een stappenplan op maat uit, telkens met een vaste prijs per stap.

Zo heb jij de volledige controle.

Vraag nu jouw offerte
Zo werkt het
E-mail gekopieerd naar klembord