Een studentenkot huren? Ken je rechten en plichten!

Winston Weetjes
07.03.2023
Sinds 1 januari 2019 gelden er nieuwe regels voor studentenhuren in Vlaanderen. Voor wie na deze datum een nieuwe huurovereenkomst heeft gesloten, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de veranderingen. Deze hebben voornamelijk betrekking op de huurwaarborg, de huurprijs, de mogelijkheden bij opzeg en herstellingen aan het kot. In dit artikel lees je alles wat je moet weten als je een studentenkot wilt huren in Vlaanderen.

Huurwaarborg: duidelijkheid en bescherming voor de student

In het verleden kozen kotbazen zelf het bedrag van de huurwaarborg. Dit leidde vaak tot onzekerheid en onduidelijkheid voor studenten en hun ouders. Sinds 1 januari 2019 gelden er echter nieuwe regels. Voor studentenhuurovereenkomsten die na deze datum zijn gesloten, geldt een huurwaarborg van maximaal 2 maanden huur. Dit is lager dan bij gewone huurovereenkomsten, waarbij de maximale huurwaarborg 3 maanden bedraagt. Bovendien moet de verhuurder de huurwaarborg binnen de drie maanden terugbetalen nadat de student het kot heeft verlaten. Dit biedt meer duidelijkheid en bescherming voor de student.

Huurprijs: all-in pakket voor objectieve vergelijking

Een andere verandering heeft betrekking op de huurprijs. Verhuurders moeten nu alle kosten en bijkomende lasten met de huurprijs mee rekenen. Dit omvat bijvoorbeeld kosten voor de onroerende voorheffing, brandveiligheid, syndicuskosten en gemeentebelasting. Enkel de kosten die te maken hebben met het verbruik van de student, zoals water-, gas-, elektriciteits-, telefoon- en internetkosten, mogen nog apart worden aangerekend. Dit maakt het voor studenten gemakkelijker om huurprijzen objectief te vergelijken en voorkomt onaangename verrassingen aan het einde van de rit.

Meer mogelijkheden bij opzeg

Ook bij opzeg zijn er nieuwe mogelijkheden voor studenten. Een opzegging zonder opzeggingstermijn of opzeggingsvergoeding kan tot drie maanden vóór de inwerkingtreding van de overeenkomst. Zegt de student later op, dan betaalt hij toch een vergoeding van twee maanden huur. Beëindigt de student zijn studies, dan mag hij de overeenkomst opzeggen zonder een opzeggingsvergoeding te betalen. Hij moet wel rekening houden met een opzeggingstermijn van twee maanden en een bewijs van beëindiging van de studies voorleggen. Overlijdt een ouder of andere persoon die in het onderhoud van de student voorziet, dan mag de student de huurovereenkomst stopzetten zonder vergoeding aan de verhuurder. Hij moet wel rekening houden met een opzeggingstermijn
Ontvang gratis en vrijblijvend een offerte op maat

Vaste prijzen. Geen uurtje-factuurtje

Geen verrassingen of extra kosten

Binnen de 48u in jouw mailbox

Ja, ik wil een offerte
Zo werkt het
Start onmiddellijk jouw pro-Deo dossier bij ons op

Snel, laagdrempelig, en discreet.

In enkele klikken snellen wij jou te hulp.

Je hoeft er zelfs je zetel niet meer voor uit.

Ja, ik wil een pro-Deo-dossier opstarten
Check hier of je recht hebt op pro-Deo
Ook interessant
WINSTON Offerte op maat | Winston
Juridisch advies nodig?

In slechts enkele klikken krijg je persoonlijk en begrijpelijk advies.

Vanaf 25 euro al.

Stel nu jouw vraag
Zo werkt het
WINSTON FEB 2021 4 B1 A3025 | Winston
Op zoek naar een advocaat?
Krijg vrijblijvend onze offerte.

Wij stippelen een stappenplan op maat uit, telkens met een vaste prijs per stap.

Zo heb jij de volledige controle.

Vraag nu jouw offerte
Zo werkt het
E-mail gekopieerd naar klembord