Hoe verloopt een procedure voor de politierechter?

Advies
25.11.2021

Voor velen is de rechtbank onbekend terrein. Je bent niet de enige met vele vragen. Wat kan je vooraf doen? Hoe verloopt zo'n zitting?

Hoe word je uitgenodigd?

Meestal komt er een gerechtsdeurwaarden over de vloer met een dagvaarding. In een dagvaarding staat de dag, het uur en de plaats waar je moet verschijnen. Ook de inbreuken waarvoor je wordt gedagvaard staan in dit document vermeld.

Jouw rechten

In België ben je niet verplicht om een advocaat onder de arm te nemen die jou kan bijstaan bij de verdediging van jouw dossier. Niettemin is de bijstand van een advocaat nuttig. Een advocaat kent het reilen en zeilen van een rechtbank en weet hoe jouw belangen optimaal te verdedigen.

In het kader van jouw verdediging is het belangrijk dat je voor de pleitzitting weet wat er in het dossier van de rechtbank zit. In dit dossier zitten allerlei bewijsstukken op basis waarvan jouw zaak zal worden behandeld. Jij kan het dossier raadplegen op de rechtbank vanaf de ontvangst van de dagvaarding tot de dag van de pleitzitting. Tegen betaling kan je ook een kopie krijgen van het dossier. Als je een advocaat hebt, zal hij het dossier (eventueel samen met jou) doornemen.

De pleitzitting zelf

Als je jouw verdediging zelf waarneemt, is het belangrijk dat je op tijd aanwezig bent in de rechtbank. In de politierechtbank zetelt één rechter die tijdens de zitting wordt bijgestaan door een griffier. Tijdens de zitting is ook het openbaar ministerie aanwezig. Het openbaar ministerie, ook het parket genoemd, zal de politierechter vragen om jou een bepaalde straf op te leggen. Opgepast, als je niet aanwezig bent (en ook geen advocaat hebt), zal de politierechter een beslissing nemen bij verstek. Dit betekent zonder naar jouw verhaal te luisteren.

De pleitzittingen voor de politierechtbank zijn steeds openbaar. Dat betekent dat de deuren van de gerechtszaal openblijven en dat om het even wie de zaal mag betreden. Zodra de debatten gesloten zijn, volgt de uitspraak van het vonnis, ofwel onmiddellijk ofwel op een latere datum.

Als de uitspraak niet op het einde van de zitting gebeurt, deelt de rechter je de datum mee waarop de uitspraak volgt. Het is belangrijk dat je of jouw advocaat op die dag kennisneemt van de uitspraak, aangezien de termijn om beroep aan te tekenen begint te lopen vanaf de uitspraak van het vonnis. Als je niet akkoord gaat met het vonnis kunt je beroep aantekenen. Als je veroordeeld bent bij verstek kunt je beroep of verzet aantekenen.

Juridisch advies nodig?
Stel je vraag online.

In slechts enkele klikken krijg je persoonlijk en begrijpelijk advies.

Al vanaf 25 euro

Stel je vraag
Op zoek naar een advocaat?
Krijg vrijblijvend onze offerte.

Wij stippelen een stappenplan op maat uit, telkens met een vaste prijs per stap.

Ontvang een offerte
Ook interessant
WINSTON Offerte op maat | Winston
Juridisch advies nodig?

In slechts enkele klikken krijg je persoonlijk en begrijpelijk advies.

Vanaf 25 euro al.

Stel nu jouw vraag
Zo werkt het
WINSTON FEB 2021 4 B1 A3025 | Winston
Op zoek naar een advocaat?
Krijg vrijblijvend onze offerte.

Wij stippelen een stappenplan op maat uit, telkens met een vaste prijs per stap.

Zo heb jij de volledige controle.

Vraag nu jouw offerte
Zo werkt het
E-mail gekopieerd naar klembord