Hoe wordt de onderhoudsverplichting voor de kinderen geregeld?

Advies
25.11.2021

Ouders hebben een onderhoudsverplichting ten aanzien van hun kinderen. Dit geldt zowel voor gehuwden, als voor feitelijk of wettelijk samenwonenden. Wanneer de relatie tussen de ouders tot een einde komt, dan blijven de ouders verplicht om in te staan voor het onderhoud van hun kinderen. Maar wat betekent dit precies?

Wat houdt een onderhoudsverplichting voor kinderen in?

Kinderen hebben het recht om de levensstandaard van hun ouders te delen. Elke ouder draagt apart de verblijfsgebonden kosten. Dit zijn alle kosten die gemaakt worden tijdens het verblijf van de kinderen bij elke ouder (o.a. voeding, huisvesting, lichaamsverzorging, elektriciteit, water….). Daarnaast heb je nog de verblijfsoverstijgende kosten. Dit zijn alle kosten die niet specifiek met het verblijf verbonden zijn (o.a. kledij, schoenen, kapper, gsm…). Zowel de verblijfsgebonden als verblijfsoverstijgende kosten worden aanzien als gewone kosten. Dit zijn alle gebruikelijke kosten die te maken hebben met het dagelijkse onderhoud van het kind.

Om ervoor te zorgen dat de kinderen de levensstandaard van hun ouders kunnen aanhouden, kan het zijn dat de ene ouder een onderhoudsbijdrage voor de kinderen verschuldigd is aan de andere ouder om de dagelijkse kosten van de kinderen te vergoeden.

Daarnaast zijn er nog de zogenaamde buitengewone kosten. Dit zijn de uitzonderlijke, noodzakelijke of onvoorzienbare uitgaven die het budget voor het dagelijks onderhoud overschrijden. Er bestaat een duidelijke lijst wat onder deze buitengewone kosten valt. Dit zijn onder meer medische kosten, opleidingskosten en kosten verbonden aan de ontwikkeling van de persoonlijkheid en ontplooiing van het kind. Als ouder kunnen jullie van deze lijst afwijken. Ook de rechter kan oordelen dat bepaalde kosten worden beschouwd als buitengewone kosten.

De buitengewone kosten worden meestal apart tussen de ouders verrekend en zitten niet mee vervat in de onderhoudsbijdrage. Als ouders kunnen jullie er ook kiezen voor een all-in bijdrage, waarbij er dan geen aparte verrekening van de buitengewone kosten meer moet gebeuren.

Ook interessant
WINSTON Offerte op maat | Winston
Juridisch advies nodig?

In slechts enkele klikken krijg je persoonlijk en begrijpelijk advies.

Vanaf 25 euro al.

Stel nu jouw vraag
Zo werkt het
WINSTON FEB 2021 4 B1 A3025 | Winston
Op zoek naar een advocaat?
Krijg vrijblijvend onze offerte.

Wij stippelen een stappenplan op maat uit, telkens met een vaste prijs per stap.

Zo heb jij de volledige controle.

Vraag nu jouw offerte
Zo werkt het
E-mail gekopieerd naar klembord