Uitgenodigd voor een verhoor. Wat nu?

Advies
01.08.2022

De politie verdenkt mij ervan feiten te hebben gepleegd. Ik moet nu naar het politiebureau voor verhoor. Wat staat er mij te wachten? Een goed begin is het halve werk. Wees voorbereid.

Getuige, slachtoffer of verdachte?

Je kan om uiteenlopende redenen uitgenodigd worden om voor een verhoor naar het politiebureau te komen. Ook als je zelf geen feiten gepleegd hebt en je enkel het slachtoffer bent, kun je officieel opgeroepen worden.

Er bestaan 4 soorten verhoor:

  • Categorie 1: getuige of slachtoffer
  • Categorie 2: verdachte van een misdrijf waarop geen vrijheidsstraf staat
  • Categorie 3: verdachte van een misdrijf die niet van zijn vrijheid is beroofd
  • Categorie 4: verdachte van een misdrijf die van zijn vrijheid is beroofd
Deze categorieën bepalen de hoedanigheid waarin je verhoord zult worden, over welke rechten je beschikt en of je al dan niet van je vrijheid bent beroofd. De categorie waarin je wordt verhoord, staat normaal op jouw uitnodiging vermeld.
Ken je rechten!

Zowel vóór, tijdens als na het verhoor, beschik je over een aantal rechten.
Jouw ondervragers mogen hier niet van afwijken, dus, het is van groot belang om
ze goed te kennen! Er bestaan een aantal basisrechten die voor elke categorie verhoor gelden.
Afhankelijk van de categorie, beschik je daarnaast ook over een aantal
bijzondere rechten. Verhoor als getuige, slachtoffer of verdachte (al de categorieën) gelden steeds de volgende rechten:

  • je kunt niet verplicht worden om jezelf te beschuldigen;
  • je hebt het recht om jouw verklaring in letterlijke bewoording te laten noteren en nadien te verbeteren;
  • je kunt bijkomende opsporingshandelingen verzoeken;
  • je kunt documenten gebruiken en die aan het dossier laten toevoegen;
  • je hebt het recht op bijstand van een advocaat.

Voor het verhoor van start gaat, zal de ondervrager jou informeren over de feiten waarover je wordt gehoord en zal hij jou mededelen dat jouw verklaring later als bewijs kan worden gebruikt. Afhankelijk van de categorie van verhoor, zal je daarnaast ook nog een mondelinge of schriftelijke verklaring van jouw rechten krijgen.

Ben ik verplicht om de waarheid te vertellen?

Als je als getuige of slachtoffer verhoord wordt, dan is het doel van de ondervrager om jouw versie van de feiten te horen. Enkel als getuige of slachtoffer, ben je inderdaad verplicht
om de waarheid te vertellen. De ondervrager zal jou aan het begin van het verhoor daarom vragen om een eed af te leggen: “Ik zweer de waarheid te vertellen, en alleen de waarheid”.

Je kunt als getuige of slachtoffer wel weigeren om een vraag te beantwoorden, als je denkt dat je jezelf van iets zou kunnen beschuldigen.

Als je deze eed niet moet afleggen, wordt je als verdachte verhoord (categorie 2-4). Als verdachte ben je dus eigenlijk niet verplicht om de waarheid te vertellen. Maar, let hier wel mee op, want de politie kan over bewijsmateriaal beschikken.

Hoe kan Winston helpen?

Wij coachen en staan jou tijdens het verhoor bij zodat je zelfverzekerd jouw verhaal kan doen.

Wij luisteren naar jouw verhaal en dit in de beslotenheid van ons kantoor waarbij wij de nodige discretie aan de dag leggen. Wij leggen je in mensentaal uit wat je van een verhoor kan verwachten, hoe een verhoor verloopt, welke de verdere stappen van een eventuele strafprocedure zijn , en wat er eventueel boven jouw hoofd hangt in een worst-case scenario.

Tijdens ons overleg stippelen wij de optimale strategie uit met het oog op het behalen van het best mogelijke resultaat. Wij leggen verder de do's-and-don'ts uit en zorgen er ook voor dat je optimaal voorbereid aan het verhoor kan beginnen. Je krijgt van ons een uitgebreide training over hoe je zich moet gedragen, wat je kan zeggen en niet hoeft te zeggen en hoe u de ondervragers het best benadert. Zo zal je beter gewapend het verhoorlokaal binnenstappen.

Ook interessant
WINSTON Offerte op maat | Winston
Juridisch advies nodig?

In slechts enkele klikken krijg je persoonlijk en begrijpelijk advies.

Vanaf 25 euro al.

Stel nu jouw vraag
Zo werkt het
WINSTON FEB 2021 4 B1 A3025 | Winston
Op zoek naar een advocaat?
Krijg vrijblijvend onze offerte.

Wij stippelen een stappenplan op maat uit, telkens met een vaste prijs per stap.

Zo heb jij de volledige controle.

Vraag nu jouw offerte
Zo werkt het
E-mail gekopieerd naar klembord