Wat is eerherstel? Hoe vraag ik eerherstel aan?

Advies
09.12.2022

In onze post van vandaag zullen we het hebben over eerherstel en hoe dit kan helpen wanneer veroordelingen in je strafregister voor problemen zorgen, zoals bij het zoeken naar een nieuwe job. Eerherstel, ook gekend als uitwissing en herstel in eer en rechten, biedt de mogelijkheid om bepaalde veroordelingen uit het strafregister te laten verwijderen. Dit kan een belangrijke stap zijn in het herstel van je reputatie en het verbeteren van je toekomstige perspectieven. In deze post zullen we dieper ingaan op wat eerherstel precies is, wanneer je hiervoor in aanmerking komt en hoe je een aanvraag kan indienen.

Voorwaarden voor het verkrijgen van eerherstel

Als je een eerherstel wenst te verkrijgen, moet u aan een aantal voorwaarden voldoen. Als je niet aan deze voorwaarden voldoet, heeft het geen zin om de inspanning te leveren om de procedure op te starten.

De voorwaarden waaraan je moet voldoen, zijn:

(i) je moet de uitgesproken vrijheidsstraf ondergaan hebben en/of de opgelegde geldboete betaald hebben;

(ii) je moet voldaan hebben aan de in het vonnis bepaalde verplichting tot teruggave, schadevergoeding en betaling van kosten. Als de straf wegens verjaring niet meer kan worden uitgevoerd, mag deze verjaring niet aan uzelf te wijten zijn;

(iii) je mag de afgelopen 10 jaar ook nog niet eerder een herstel in eer en rechten hebben genoten;

Deze voorwaarden zijn objectief vast te stellen: ofwel heeft je de voorwaarden vervuld, ofwel niet.

Daarnaast moet je een proeftermijn ondergaan die kan lopen van 3 tot 10 jaar, afhankelijk van de aard van de straf en de aard van de feiten waarvoor je een herstel in eer en rechten vraagt. Deze proeftermijn neemt pas een aanvang nadat aan alle verplichtingen is voldaan.

De beoordeling of deze laatste voorwaarde al dan niet is vervuld, is subjectief. Je moet tijdens de proeftermijn immers hebben gegeven van verbetering en van goed gedrag. Concreet komt het erop neer dat je geen nieuwe strafbare feiten mag hebben gepleegd.

Men kijkt niet alleen naar nieuwe veroordelingen, maar ook naar nieuwe strafbare feit

Hoe eerherstel vragen?

Indien je een verzoek tot eerherstel wenst in te dienen, is het belangrijk om duidelijk aan te geven welke veroordelingen je wenst te laten wissen. Bij het indienen van je verzoek dien je dus een nauwkeurige lijst van deze veroordelingen te overleggen aan de Procureur des Konings van het arrondissement waar je officieel ingeschreven bent.


De Procureur des Konings zal vervolgens een aantal noodzakelijke documenten van je vragen, die hij zal doormailen naar de Kamer van Inbeschuldigingstelling. De procureur zal dan beslissen of je verzoek wettig is, of dat het ontoereikend is. In het laatste geval zal de rechtbank zowel jou, je advocaat als de Procureur des Konings horen over de bijzonderheden van het verzoek.

Mocht je verzoek worden afgewezen omdat de rechter het ongegrond acht of omdat je niet op de hoorzittingen bent verschenen, dan kan je pas twee jaar na de datum van afwijzing een nieuw verzoek indienen. Belangrijk is om aan te tonen dat je in de tussentijd gedragsverbeteringen hebt doorgevoerd.

Met een verzoek tot eerherstel kan je dus een tweede kans krijgen en je strafregister laten wissen van bepaalde veroordelingen. Zo kan je jouw reputatie herstellen en beter voorbereid zijn op de toekomst.

Ontvang gratis en vrijblijvend een offerte op maat

Vaste prijzen. Geen uurtje-factuurtje

Geen verrassingen of extra kosten

Binnen de 48u in jouw mailbox

Ja, ik wil een offerte
Zo werkt het
Start onmiddellijk jouw pro-Deo dossier bij ons op

Snel, laagdrempelig, en discreet.

In enkele klikken snellen wij jou te hulp.

Je hoeft er zelfs je zetel niet meer voor uit.

Ja, ik wil een pro-Deo-dossier opstarten
Check hier of je recht hebt op pro-Deo
Ook interessant
WINSTON Offerte op maat | Winston
Juridisch advies nodig?

In slechts enkele klikken krijg je persoonlijk en begrijpelijk advies.

Vanaf 25 euro al.

Stel nu jouw vraag
Zo werkt het
WINSTON FEB 2021 4 B1 A3025 | Winston
Op zoek naar een advocaat?
Krijg vrijblijvend onze offerte.

Wij stippelen een stappenplan op maat uit, telkens met een vaste prijs per stap.

Zo heb jij de volledige controle.

Vraag nu jouw offerte
Zo werkt het
E-mail gekopieerd naar klembord