Apart wonen zonder te scheiden: wat zijn de gevolgen?

Winston Weetjes
22.02.2023
Hoe kun je apart gaan wonen zonder te scheiden? Het is een vraag waar veel gehuwde koppels mee worstelen. Sommigen zien het als een reflectieperiode om na te denken over de toekomst van hun huwelijk, anderen willen simpelweg niet scheiden. Wat de reden ook is, het kan verregaande gevolgen hebben voor de nalatenschap als een van beide partners komt te overlijden.

In principe gelden er geen specifieke regels voor deze situatie, behalve voor de personenbelasting. De wet houdt geen rekening met dit ‘apart leven’. Maar het huwelijk blijft wel voortduren en dat heeft belangrijke gevolgen voor de nalatenschap.

Als gehuwde partners blijven ze elkaars erfgenaam, ongeacht of ze feitelijk apart wonen of niet. Dit betekent dat bij overlijden van een van beide partners, de andere partner erfgenaam wordt van de nalatenschap. Het kan daarom verstandig zijn om bepaalde zaken op voorhand goed te regelen.

Als de overledene gehuwd was en kinderen had, dan krijgt de weduwe of weduwnaar het vruchtgebruik van de hele nalatenschap, inclusief de helft van de gemeenschappelijke goederen. De kinderen erven de blote eigendom. Dit geldt ook voor kinderen die uit een vorig huwelijk zijn geboren, geboren zijn buiten het huwelijk of geadopteerd zijn.

Als de overledene gehuwd was en geen kinderen had, erft de weduwe of weduwnaar de hele gemeenschap of onverdeeldheid in volle eigendom. Verder erft hij of zij het vruchtgebruik van de eigen goederen van de huwelijkspartner. De blote eigendom van de eigen goederen van de overleden echtgenoot gaat naar de familie van de overledene.

Maar wat als de overledene geen kinderen heeft en geen verdere familieleden nalaat? In dat geval erft de langstlevende echtgenoot de hele nalatenschap in volle eigendom. Het absolute minimum dat de langstlevende altijd moet krijgen is het vruchtgebruik van de gezinswoning en de daarin aanwezige huisraad.

Het apart gaan wonen zonder te scheiden brengt bepaalde risico’s met zich mee. Als één van de partners overlijdt, erft de andere partner. Dit kan ongewenst zijn, zeker als de partners niet meer samenleefden en niet meer samen wilden zijn. Het is daarom verstandig om bepaalde zaken op voorhand goed te regelen en een testament op te stellen. Zo kun je voorkomen dat de nalatenschap in verkeerde handen terechtkomt.

Kortom, als gehuwde partners is het belangrijk om je goed te laten informeren over de gevolgen van het apart gaan wonen zonder te scheiden en om op voorhand goede afspraken te maken om de nalatenschap op de juiste manier te regelen. Door op tijd de juiste stappen te zetten, kun je voorkomen dat je voor onaangename verrassingen komt te staan.
Ontvang gratis en vrijblijvend een offerte op maat

Vaste prijzen. Geen uurtje-factuurtje

Geen verrassingen of extra kosten

Binnen de 48u in jouw mailbox

Ja, ik wil een offerte
Zo werkt het
Start onmiddellijk jouw pro-Deo dossier bij ons op

Snel, laagdrempelig, en discreet.

In enkele klikken snellen wij jou te hulp.

Je hoeft er zelfs je zetel niet meer voor uit.

Ja, ik wil een pro-Deo-dossier opstarten
Check hier of je recht hebt op pro-Deo
Ook interessant
WINSTON Offerte op maat | Winston
Juridisch advies nodig?

In slechts enkele klikken krijg je persoonlijk en begrijpelijk advies.

Vanaf 25 euro al.

Stel nu jouw vraag
Zo werkt het
WINSTON FEB 2021 4 B1 A3025 | Winston
Op zoek naar een advocaat?
Krijg vrijblijvend onze offerte.

Wij stippelen een stappenplan op maat uit, telkens met een vaste prijs per stap.

Zo heb jij de volledige controle.

Vraag nu jouw offerte
Zo werkt het
E-mail gekopieerd naar klembord