De basics van de plaatsbeschrijving

Winston Weetjes
06.11.2022
Een plaatsbeschrijving is een gedetailleerde beschrijving van de staat van een woning op het moment dat de huurovereenkomst begint. Zowel de huurder als de verhuurder zijn wettelijk verplicht om samen een plaatsbeschrijving op te stellen. Deze beschrijving moet gedateerd en ondertekend zijn door beide partijen of hun vertegenwoordigers. De plaatsbeschrijving is hét document dat als bewijs zal worden gebruikt om huurschade te bewijzen.

Wanneer moet de plaatsbeschrijving worden gemaakt?

De plaatsbeschrijving moet worden opgesteld wanneer de woning onbewoond is of tijdens de eerste maand van de verhuring. Het is essentieel dat dit tijdig wordt gedaan om mogelijke geschillen aan het einde van de huurperiode te voorkomen.

Wat als een partij weigert om een plaatsbeschrijving op te stellen?

Indien een van de partijen weigert mee te werken aan het opstellen van de plaatsbeschrijving, kan de andere partij de vrederechter verzoeken een deskundige aan te wijzen. Dit verzoek moet binnen de eerste maand van de huurperiode worden ingediend.

Wie kan de plaatsbeschrijving opstellen?

Er zijn verschillende manieren om de plaatsbeschrijving op te stellen:

De huurder en de verhuurder kunnen samen de plaatsbeschrijving maken. Ze kunnen samen een deskundige aanstellen, zoals een vastgoedmakelaar of een architect, om de plaatsbeschrijving op te stellen. Als beide partijen het niet eens zijn over de procedure, kan de rechter een deskundige aanwijzen om de plaatsbeschrijving op te stellen.

In alle gevallen delen de huurder en de verhuurder de kosten van de plaatsbeschrijving, elk voor de helft. Als een van hen ervoor kiest om individueel bijgestaan te worden door een deskundige, dragen zij de volledige kosten hiervoor zelf.

Wat gebeurt er bij veranderingen aan de woning tijdens de huurperiode?

Als er belangrijke veranderingen aan de woning worden aangebracht tijdens de huurperiode, kan elke partij eisen dat er een bijvoegsel bij de plaatsbeschrijving wordt opgesteld. Dit bijvoegsel moet, net als de oorspronkelijke plaatsbeschrijving, worden geregistreerd. Zowel de huurder als de verhuurder kunnen het bijvoegsel opstellen, maar als er een conflict ontstaat, zal de vrederechter een deskundige aanwijzen om het bijvoegsel op te maken.

Kortom, een plaatsbeschrijving is een cruciaal document bij huurovereenkomsten. Het dient als bewijs van de staat van de woning bij het begin van de huur en kan later geschillen helpen voorkomen. Het is in het belang van beide partijen om samen te werken en dit document nauwkeurig op te stellen.
Ook interessant
WINSTON Offerte op maat | Winston
Juridisch advies nodig?

In slechts enkele klikken krijg je persoonlijk en begrijpelijk advies.

Vanaf 25 euro al.

Stel nu jouw vraag
Zo werkt het
WINSTON FEB 2021 4 B1 A3025 | Winston
Op zoek naar een advocaat?
Krijg vrijblijvend onze offerte.

Wij stippelen een stappenplan op maat uit, telkens met een vaste prijs per stap.

Zo heb jij de volledige controle.

Vraag nu jouw offerte
Zo werkt het
E-mail gekopieerd naar klembord