Een juridische procedure wordt opnieuw duurder

Winston Weetjes
04.06.2021

Wij krijgen regelmatig de vraag of de winnende partij de factuur van zijn advocaat kan verhalen op de verliezende partij. Het antwoord is "ja, maar..."

Verhoging van de rechtsplegingsvergoeding met 10%

De rechter zal de verliezende partij veroordelen tot betaling van een rechtsplegingsvergoeding, ook wel "RPV" genoemd. Een RPV is een forfaitaire tegemoetkoming in de kosten en erelonen van de advocaat van de winnende partij. Het bedrag van deze rechtsplegingsvergoeding is afhankelijk van de waarde van het geschil. De RPV zal dus niet de volledige factuurkosten van een advocaat dekken. De advocatenkosten zullen dus mogelijks duurder uitvallen dan het bedrag waartoe de tegenpartij wordt veroordeeld.

Vanaf 1 juni 2021 worden de bedragen van de rechtsplegingsvergoeding opnieuw verhoogd met 10%. De rechtsplegingsvergoedingen zijn immers gekoppeld aan het indexcijfer van de consumptieprijzen. Door de stijging van de consumptieprijsindex, worden de bedragen van de rechtsplegingsvergoeding vanaf 1 juni 2021 (opnieuw) verhoogd met 10%. De bedragen van de actuele rechtsplegingsvergoedingen van toepassing vanaf 01/06/2021) kan je hier consulteren.

Wij raden je aan om zelf de aangepaste bedragen te vragen aan de rechter.

Ook interessant
WINSTON Offerte op maat | Winston
Juridisch advies nodig?

In slechts enkele klikken krijg je persoonlijk en begrijpelijk advies.

Vanaf 25 euro al.

Stel nu jouw vraag
Zo werkt het
WINSTON FEB 2021 4 B1 A3025 | Winston
Op zoek naar een advocaat?
Krijg vrijblijvend onze offerte.

Wij stippelen een stappenplan op maat uit, telkens met een vaste prijs per stap.

Zo heb jij de volledige controle.

Vraag nu jouw offerte
Zo werkt het
E-mail gekopieerd naar klembord