Een rijverbod wat nu?

Advies
09.12.2022

Als je veroordeeld bent tot een rijverbod, wil je natuurlijk zo snel mogelijk weten wanneer dit rijverbod ingaat. In onze blogpost van vandaag gaan we dieper in op dit onderwerp en geven we je uitleg over wanneer een rijverbod definitief is en wanneer je je rijbewijs moet afgeven. We geven je ook tips over wat je moet doen als je je rijbewijs niet tijdig afgeeft en wat de gevolgen hiervan kunnen zijn. Zo ben je goed voorbereid en weet je precies wat je moet doen als je veroordeeld bent tot een rijverbod.

Wanneer gaat het rijverbod opgelegd door de Politierechtbank in?

Als je veroordeeld bent tot een rijverbod, kan het soms even duren voordat dit rijverbod daadwerkelijk ingaat. Dit komt omdat het rijverbod pas definitief is wanneer er geen "rechtsmiddelen" meer mogelijk zijn, zoals bijvoorbeeld het indienen van hoger beroep. Pas na de definitieve uitspraak zal het parket het rijverbod uitvoeren.

Het is belangrijk om te wachten op de kennisgeving van het rijverbod door het parket. Zodra je deze kennisgeving hebt ontvangen, moet je binnen vier werkdagen je rijbewijs afgeven bij de griffie van de rechtbank die je heeft veroordeeld. De termijn van het rijverbod begint te lopen vanaf de vijfde dag na de kennisgeving. Vanaf dan mag je dus geen motorvoertuig meer besturen.

Als je je rijbewijs niet tijdig afgeeft bij de griffie, kan dit leiden tot een bijkomende straf. Artikel 49/1 van de Wegverkeerswet bepaalt dat je met een geldboete van 200 tot 2.000 EUR gestraft kan worden als je je rijbewijs niet tijdig inlevert. In geval van verzachtende omstandigheden kan de geldboete verminderd worden, maar kan nooit lager zijn dan 1 EUR.

Na afloop van het rijverbod mag je je rijbewijs weer afhalen. Let op: je mag niet naar huis rijden nadat je je rijbewijs hebt afgegeven. Dit geldt zelfs als je je rijbewijs op de derde dag na de kennisgeving hebt afgegeven, want vanaf dat moment mag je geen motorvoertuig meer besturen zolang je niet in het bezit bent van een geldig rijbewijs.

Het is dus belangrijk om te zorgen dat je je rijbewijs tijdig afgeeft bij de griffie van de rechtbank. Zo voorkom je dat je een bijkomende straf krijgt en zorg je ervoor dat je na afloop van het rijverbod weer achter het stuur mag kruipen.
Ontvang gratis en vrijblijvend een offerte op maat

Vaste prijzen. Geen uurtje-factuurtje

Geen verrassingen of extra kosten

Binnen de 48u in jouw mailbox

Ja, ik wil een offerte
Zo werkt het
Start onmiddellijk jouw pro-Deo dossier bij ons op

Snel, laagdrempelig, en discreet.

In enkele klikken snellen wij jou te hulp.

Je hoeft er zelfs je zetel niet meer voor uit.

Ja, ik wil een pro-Deo-dossier opstarten
Check hier of je recht hebt op pro-Deo
Ook interessant
WINSTON Offerte op maat | Winston
Juridisch advies nodig?

In slechts enkele klikken krijg je persoonlijk en begrijpelijk advies.

Vanaf 25 euro al.

Stel nu jouw vraag
Zo werkt het
WINSTON FEB 2021 4 B1 A3025 | Winston
Op zoek naar een advocaat?
Krijg vrijblijvend onze offerte.

Wij stippelen een stappenplan op maat uit, telkens met een vaste prijs per stap.

Zo heb jij de volledige controle.

Vraag nu jouw offerte
Zo werkt het
E-mail gekopieerd naar klembord