Kan je de periode van het rijverbod kiezen?

Advies
09.12.2022

Als je veroordeeld bent tot een rijverbod, wil je natuurlijk weten of je zelf kan kiezen wanneer dit verbod ingaat. In onze blogpost van vandaag geven we uitleg over de regels rondom het rijverbod en de periode waarin het verbod geldt. We geven je ook tips over wat je kan doen als je rijverbod je niet uitkomt en wat de mogelijkheden zijn om een weekendrijverbod te krijgen.

Het is niet mogelijk om zelf te kiezen wanneer je rijverbod ingaat.

Het is niet mogelijk om zelf te kiezen wanneer je rijverbod ingaat. In het verleden kon je bij wijze van gunstmaatregel aan het parket vragen om het rijverbod in een bepaalde periode te laten ingaan, maar tegenwoordig wordt hier niet meer op ingegaan. In uitzonderlijke omstandigheden kan je wel nog om verzoeken, bijvoorbeeld als je dagelijks naar het ziekenhuis moet vanwege recente omstandigheden. In dit geval is het wel belangrijk om concreet te formuleren wat je problemen zijn en het blijft onzeker of het parket hierop in zal gaan.

Wanneer een rijverbod ingaat, hangt af van wanneer de veroordeling definitief is. Dit is het geval wanneer er geen rechtsmiddelen meer mogelijk zijn. Vervolgens moet je wachten op de kennisgeving van het parket, wat gemiddeld ongeveer 2 tot 4 maanden na de veroordeling is. Zodra je de kennisgeving hebt ontvangen, moet je binnen 4 werkdagen je rijbewijs afgeven bij de griffie van de rechtbank die je heeft veroordeeld. Het rijverbod begint te lopen vanaf de vijfde dag na de kennisgeving.

Het is mogelijk om aan de politierechter te vragen of je rijverbod alleen in het weekend geldt. Dit is een gunstmaatregel en de rechter is niet verplicht om dit toe te staan. Als de rechter akkoord gaat met een weekendrijverbod, dan geldt dit verbod steeds van vrijdagavond om 20.00 uur tot zondagavond om 20.00 uur.
Ontvang gratis en vrijblijvend een offerte op maat

Vaste prijzen. Geen uurtje-factuurtje

Geen verrassingen of extra kosten

Binnen de 48u in jouw mailbox

Ja, ik wil een offerte
Zo werkt het
Start onmiddellijk jouw pro-Deo dossier bij ons op

Snel, laagdrempelig, en discreet.

In enkele klikken snellen wij jou te hulp.

Je hoeft er zelfs je zetel niet meer voor uit.

Ja, ik wil een pro-Deo-dossier opstarten
Check hier of je recht hebt op pro-Deo
Ook interessant
WINSTON Offerte op maat | Winston
Juridisch advies nodig?

In slechts enkele klikken krijg je persoonlijk en begrijpelijk advies.

Vanaf 25 euro al.

Stel nu jouw vraag
Zo werkt het
WINSTON FEB 2021 4 B1 A3025 | Winston
Op zoek naar een advocaat?
Krijg vrijblijvend onze offerte.

Wij stippelen een stappenplan op maat uit, telkens met een vaste prijs per stap.

Zo heb jij de volledige controle.

Vraag nu jouw offerte
Zo werkt het
E-mail gekopieerd naar klembord