Het hoe en waarom van de huurwaarborg

Winston Weetjes
06.11.2022
De meeste huurcontracten vereisen dat huurders een huurwaarborg stellen. Dit dient als een financiële garantie voor verhuurders, zodat ze niet met lege handen achterblijven als een huurder zijn verplichtingen niet nakomt, zoals het betalen van de huur of het herstellen van eventuele schade aan de woning.

Is een huurwaarborg verplicht?

Nee, verhuurders zijn niet verplicht om een huurwaarborg te eisen, maar velen doen dat wel vanwege de extra zekerheid die het biedt. Als een verhuurder besluit om een huurwaarborg te vragen, moeten ze zich houden aan specifieke regels:

De huurwaarborg mag nooit meer bedragen dan het equivalent van drie maanden huur. Dit is de maximale financiële verplichting die een huurder kan hebben.

De huurwaarborg kan alleen worden gesteld op de manieren die zijn vastgelegd in het Vlaams Woninghuurdecreet. Het is niet toegestaan om een combinatie van waarborgen te eisen of om de waarborg op een andere manier samen te stellen dan wat wettelijk is bepaald. De huurder heeft echter de vrijheid om te kiezen hoe ze de huurwaarborg willen stellen, met uitzondering van de borgstelling, waarvoor de verhuurder moet instemmen.

Hoe kan een huurwaarborg worden gesteld?

Er zijn verschillende manieren waarop een huurwaarborg kan worden gesteld:

Geblokkeerde Bankrekening: De huurder kan de waarborg plaatsen op een geblokkeerde bankrekening op hun naam. De rente die wordt gegenereerd, komt ten goede aan de huurder. In geval van wanbetaling kan de verhuurder een voorrecht hebben op het saldo van deze rekening.

Zakelijke Zekerheidsstelling: Een andere optie is om een zakelijke zekerheidsstelling bij een financiële instelling op naam van de huurder te plaatsen. Dit kan bijvoorbeeld een kapitalisatiebon of een obligatie zijn. Ook hier wordt de rente gekapitaliseerd ten voordele van de huurder, en de verhuurder heeft een voorrecht op het actief van deze rekening in geval van wanbetaling.

Hulp Bij Het Betalen van de Huurwaarborg: Voor huurders die moeite hebben om de huurwaarborg te betalen, is er hulp beschikbaar via het OCMW (Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn). Het OCMW kan namens de huurder een verzoek indienen bij een financiële instelling om de waarborg te financieren.

Borgstelling door Derden: Soms kan een huurder iemand anders vragen om zich borg te stellen voor hun huurdersverplichtingen. Dit kan alleen gebeuren als de verhuurder hiermee instemt, en de borg moet garant staan voor alle verplichtingen van de huurder, waaronder het betalen van eventuele schade en huurachterstand.

Teruggave/vrijgave huurwaarborg

Wanneer op het einde van de huur geen huurschade wordt vastgesteld moet de waarborg in principe worden terugbetaald of vrijgegeven aan de huurder. Wanneer de verhuurder dit weigert, dan zal een procedure voor de vrederechter moeten worden opgestart.

Kortom, de huurwaarborg is een belangrijk aspect bij huurovereenkomsten en het begrijpen van de regels en opties is van groot belang voor zowel huurders als verhuurders. Het zorgt voor een vorm van financiële zekerheid en helpt geschillen aan het einde van de huurperiode te voorkomen.
Ook interessant
WINSTON Offerte op maat | Winston
Juridisch advies nodig?

In slechts enkele klikken krijg je persoonlijk en begrijpelijk advies.

Vanaf 25 euro al.

Stel nu jouw vraag
Zo werkt het
WINSTON FEB 2021 4 B1 A3025 | Winston
Op zoek naar een advocaat?
Krijg vrijblijvend onze offerte.

Wij stippelen een stappenplan op maat uit, telkens met een vaste prijs per stap.

Zo heb jij de volledige controle.

Vraag nu jouw offerte
Zo werkt het
E-mail gekopieerd naar klembord