Voor veel koppels is het bezitten van een gezinswoning een droom die uitkomt. Helaas blijft niet elke relatie standhouden en de coronacrisis heeft ons daar pijnlijk aan herinnerd. Bij een breuk eindigt het voor veel ex-partners in de verkoop van de woning, maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn. Er zijn verschillende mogelijkheden om de woning te verdelen, maar ex-partners moeten rekening houden met de kosten die hieraan verbonden zijn. In dit artikel bespreken we de opties en wat er allemaal bij komt kijken.
Optie 1: Verkoop van de woning
Ex-partners kunnen ervoor kiezen om de woning te verkopen. De opbrengst van de verkoop wordt gebruikt om de hypothecaire lening af te betalen. Wat overblijft, wordt verdeeld tussen de ex-partners in verhouding tot hun eigendomsrechten. Het is belangrijk om te weten dat de ex-partners beiden hoofdelijk aansprakelijk blijven voor de betaling van de lening totdat de woning is verkocht.
Optie 2: Eén partner koopt de andere uit
Een andere oplossing is dat één van de partners de andere 'uitkoopt'. De overnemende partner betaalt dan een overnameprijs aan de vertrekkende partner, die wordt berekend op basis van de huidige verkoopwaarde van de woning. Het bepalen van deze waarde kan echter tot verhitte discussies leiden, dus het is verstandig om een expert in te schakelen om de woning te laten schatten. Dit is met name belangrijk als de partners ongelijk hebben bijgedragen aan de aankoop van de woning of als één partner meer heeft geïnvesteerd in de woning dan de ander. Bij een uitkoop neemt de overnemende partner ook de toekomstige kapitaalaflossingen en de rente voor zijn of haar rekening, omdat hij of zij de enige kredietnemer wordt.
Optie 3: De woning in onverdeeldheid houden
Het is ook mogelijk voor ex-partners om de woning in onverdeeldheid te houden, wat betekent dat ze beide mede-eigenaar blijven. Dit kan bijvoorbeeld van toepassing zijn als de partners samen een bedrijfspand hebben dat zich in hetzelfde gebouw als de woning bevindt.
Als de partners er niet in slagen om het eens te worden over de verdeling van de woning, moeten ze via de rechtbank gaan. De rechter zal rekening houden met de belangen van beide partijen en eventuele kinderen. Het feit dat een partner zijn of haar beroep uitoefent in de woning kan bijvoorbeeld een rol spelen in de beslissing.