Hoe je alimentatie kunt aanpassen in een EOT?

Winston Weetjes
22.02.2023
Bij het afsluiten van een EOT-overeenkomst moeten huwelijkspartners een regeling treffen over verschillende belangrijke zaken, waaronder alimentatie. Het is echter niet zomaar mogelijk om de afgesproken alimentatie te wijzigen.

Meer of minder alimentatie?

Een veelgestelde vraag is of een rechter een afspraak, zoals alimentatiegeld, achteraf kan wijzigen, bijvoorbeeld omdat de financiële situatie van een van de partners is gewijzigd. Het antwoord op deze vraag hangt af van de datum waarop de overeenkomst is afgesloten.

EOT-overeenkomsten die vóór 1 september 2007 zijn opgesteld, kunnen in principe niet meer worden gewijzigd als dit niet in de overeenkomst zelf is voorzien. Dit geldt zelfs als de uitkeringsgerechtigde echtgenoot hertrouwt of als de inkomsten van de partners veranderen. Ex-echtgenoten kunnen echter wel een nieuwe overeenkomst sluiten.

Voor EOT-overeenkomsten die na 1 september 2007 zijn afgesloten, gelden andere regels. In dit geval kan de rechter de onderhoudsuitkeringen tussen ex-echtgenoten wél aanpassen als gevolg van nieuwe omstandigheden die zich onafhankelijk van de wil van de ex-partners hebben voorgedaan. De ex-partner die een aanpassing wenst, moet dan wel bewijzen dat de omstandigheden sinds de echtscheiding daadwerkelijk zijn veranderd. Zowel een verbetering als een verslechtering van de situatie kan hierbij van belang zijn. Bovendien is het niet nodig dat de omstandigheden ingrijpend zijn gewijzigd. Houd er rekening mee dat een rechter alleen het afgesproken bedrag kan verhogen of verlagen. Als de partijen niets hebben afgesproken over onderhoudsuitkering of als ze uitdrukkelijk hebben aangegeven dat ze elkaar geen onderhoudsuitkering verschuldigd zijn, kan de rechter zelf geen verplichting opleggen. Ook als de partijen bepaalde voorwaarden hebben gesteld in de overeenkomst, bijvoorbeeld enkel verlagen maar niet verhogen, is de rechter hieraan gebonden.

Kortom, het aanpassen van alimentatie in een EOT-overeenkomst is mogelijk, maar de regels en voorwaarden verschillen afhankelijk van de datum waarop de overeenkomst is afgesloten en de omstandigheden die zich hebben voorgedaan. Het is daarom verstandig om bij het opstellen van de overeenkomst rekening te houden met mogelijke toekomstige veranderingen en hierover duidelijke afspraken te maken.
Ontvang gratis en vrijblijvend een offerte op maat

Vaste prijzen. Geen uurtje-factuurtje

Geen verrassingen of extra kosten

Binnen de 48u in jouw mailbox

Ja, ik wil een offerte
Zo werkt het
Start onmiddellijk jouw pro-Deo dossier bij ons op

Snel, laagdrempelig, en discreet.

In enkele klikken snellen wij jou te hulp.

Je hoeft er zelfs je zetel niet meer voor uit.

Ja, ik wil een pro-Deo-dossier opstarten
Check hier of je recht hebt op pro-Deo
Ook interessant
WINSTON Offerte op maat | Winston
Juridisch advies nodig?

In slechts enkele klikken krijg je persoonlijk en begrijpelijk advies.

Vanaf 25 euro al.

Stel nu jouw vraag
Zo werkt het
WINSTON FEB 2021 4 B1 A3025 | Winston
Op zoek naar een advocaat?
Krijg vrijblijvend onze offerte.

Wij stippelen een stappenplan op maat uit, telkens met een vaste prijs per stap.

Zo heb jij de volledige controle.

Vraag nu jouw offerte
Zo werkt het
E-mail gekopieerd naar klembord