Hoe lang duurt het vooraleer ik mijn boete ontvang na een verkeersovertreding?

Winston Weetjes
30.01.2023

Wanneer kan je een verkeersboete verwachten als je te snel hebt gereden? De politiediensten hebben een termijn van 14 dagen om het proces-verbaal (PV) van de verkeersovertreding naar de overtreder te sturen. Wanneer deze termijn niet wordt gerespecteerd, kan het PV wel nog altijd geldig zijn, maar verliest het wel zijn bijzondere bewijswaarde.

Het is belangrijk om te weten dat de datum van de vaststelling van de overtreding niet altijd gelijk is aan de datum van de verkeersovertreding zelf. Bijvoorbeeld bij gebruik van onbemande camera's, die niet dagelijks worden uitgelezen.

Wat is de bijzondere bewijswaarde van een proces-verbaal? Dit betekent dat wat de politie vaststelt geldt als juist, tenzij het tegendeel bewezen wordt binnen de termijn van 14 dagen. Als dit niet binnen deze termijn gebeurt, kunnen de rechten van verdediging in het gedrang komen.

Tussen de verkeersovertreding en het ontvangen van de dagvaarding zit vaak enige tijd. Het parket beslist of er tot dagvaarding wordt overgegaan voor de verkeersovertreding. Dit kan variëren van enkele maanden tot enkele jaren. Bij kleine overtredingen kan je onmiddellijk een boete of minnelijke schikking ontvangen, bij zwaardere overtredingen wordt je voor de politierechtbank gedagvaard.

Om te weten te komen wanneer je een verkeersboete kan verwachten, hangt het af van de snelheid waarmee het parket en de politiediensten werken. In veel gevallen zal de zaak pas ongeveer een halfjaar na de verkeersovertreding worden afgehandeld. Het is daarom belangrijk om altijd op de hoogte te zijn van de verkeersregels en verkeersborden om verkeersovertredingen te voorkomen.

Ontvang gratis en vrijblijvend een offerte op maat

Vaste prijzen. Geen uurtje-factuurtje

Geen verrassingen of extra kosten

Binnen de 48u in jouw mailbox

Ja, ik wil een offerte
Zo werkt het
Start onmiddellijk jouw pro-Deo dossier bij ons op

Snel, laagdrempelig, en discreet.

In enkele klikken snellen wij jou te hulp.

Je hoeft er zelfs je zetel niet meer voor uit.

Ja, ik wil een pro-Deo-dossier opstarten
Check hier of je recht hebt op pro-Deo
Ook interessant
WINSTON Offerte op maat | Winston
Juridisch advies nodig?

In slechts enkele klikken krijg je persoonlijk en begrijpelijk advies.

Vanaf 25 euro al.

Stel nu jouw vraag
Zo werkt het
WINSTON FEB 2021 4 B1 A3025 | Winston
Op zoek naar een advocaat?
Krijg vrijblijvend onze offerte.

Wij stippelen een stappenplan op maat uit, telkens met een vaste prijs per stap.

Zo heb jij de volledige controle.

Vraag nu jouw offerte
Zo werkt het
E-mail gekopieerd naar klembord