Als ouder ben je verplicht om, naar evenredigheid van je middelen, te zorgen voor de huisvesting, het levensonderhoud, de gezondheid, het toezicht, de opvoeding, de opleiding en de ontplooiing van je kinderen. Dit betekent dat je als gescheiden ouder ook verantwoordelijk bent voor de kosten van je kinderen. Hierbij moet rekening worden gehouden met zowel gewone als buitengewone kosten.
Gewone kosten zijn kosten die gebruikelijk en dagelijks zijn, terwijl buitengewone kosten verbonden zijn aan onvoorziene of ongewone gebeurtenissen, zoals medische kosten, schoolreizen of laptops. Om duidelijkheid te scheppen over wat precies onder buitengewone kosten valt, is er sinds 2 mei 2019 een lijst van buitengewone onderhoudskosten en een regeling om deze kosten te innen.
Hoewel ouders niet verplicht zijn om de lijst of de regeling te volgen, biedt het wel meer houvast aan ouders die in een impasse zitten. De lijst bevat voorbeelden van buitengewone medische kosten, kosten verbonden aan de opleiding van het kind, kosten voor kinderopvang en kosten voor rijlessen. Ouders kunnen onderling beslissen of ze deze lijst willen volgen, maar in ieder geval moeten ze overleggen over de noodzaak en de hoogte van de kosten.
De buitengewone kosten worden driemaandelijks afgerekend, waarbij de ouder die de betaling vraagt aan de andere ouder de nodige bewijsstukken moet geven. Als ouders niet tot een akkoord kunnen komen, zal de betwisting voor de rechter worden gebracht. Rechters moeten hun beslissingen over de onderhoudsbijdrage motiveren, waarbij ze rekening houden met een aantal vaste elementen, zoals de aard en het bedrag van de middelen die elke ouder in aanmerking neemt, het voorziene budget voor de gewone en buitengewone kosten, de verblijfsregeling van het kind, de ontvangen kinderbijslag en andere fiscale en sociale voordelen, en de inkomsten die de ouder zou ontvangen uit een goed van een kind.
Het is daarom belangrijk voor ouders om bij elke overeenkomst over alimentatie het bedrag van de onderhoudsbijdrage voor de kinderen te rechtvaardigen. Niet alleen kan dit helpen bij eventuele aanpassingen van de onderhoudsbijdrage, maar het kan ook ouders helpen bij het maken van duidelijke afspraken en het voorkomen van onevenwichtige situaties.