Wanneer ouders uit elkaar gaan, behouden ze het ouderlijk gezag over hun kinderen, ongeacht hun relatiestatus. Dit betekent dat ouders verantwoordelijk blijven voor de opvoeding van hun kinderen, zelfs na een relatiebreuk. In dit artikel bespreken we enkele belangrijke zaken die ouders moeten regelen voor hun kinderen na een breuk, zoals verblijfsregeling, financiële bijdragen en fiscale voordelen.
Afspraken over verblijf en financiële bijdragen
Na een breuk moeten ouders afspraken maken over de verblijfsregeling en financiële bijdragen voor hun kinderen. Volgens de wet moeten ouders bijdragen volgens hun mogelijkheden. Meestal betaalt de ouder met het hoogste inkomen alimentatie aan de ex-partner, zelfs als de kinderen niet bij hem of haar wonen. Het is ook mogelijk om co-ouderschap te regelen, waarbij de kinderen de helft van de tijd bij elke ouder verblijven. Andere regelingen zijn eveneens mogelijk, zoals een vaste dag in de week dat het kind naar de andere ouder gaat, of een regeling voor weekends en vakanties. Het kan ook zijn dat een kind volledig ten laste is van één ouder.
Fiscale voordelen
Ouders met kinderen ten laste betalen minder belastingen dankzij een verhoging van de belastingvrije som. Het kind wordt in dit geval verdeeld over beide ouders, waardoor een groter deel van het inkomen aan belastingen ontsnapt. Dit heet "fiscaal co-ouderschap". Wanneer een ouder onderhoudsgeld betaalt aan de andere ouder, kan dat onder bepaalde voorwaarden fiscaal worden ingebracht. Zowel 'gewone' als 'buitengewone' kosten mogen fiscaal worden ingebracht. Let op: de belastingaftrek van onderhoudsgeld kan niet worden gecombineerd met het belastingvoordeel voor kinderen ten laste.
Het is belangrijk dat ouders de tijd nemen om afspraken te maken over de verblijfsregeling en financiële bijdragen voor hun kinderen na een relatiebreuk. Op deze manier kunnen ze de beste regeling vinden die het meest geschikt is voor hun situatie en voor de behoeften van hun kinderen.