Iets kapot? Wie moet wat herstellen!

Winston Weetjes
06.11.2022
In de meeste gevallen is de verhuurder verantwoordelijk voor het uitvoeren van herstellingen in/aan de huurwoning. Dit omvat algemene reparaties en onderhoudswerkzaamheden die niet te wijten zijn aan nalatigheid of verkeerd gebruik door de huurder. Dit betekent dat als er bijvoorbeeld een lekkend dak of een defecte verwarming is, de verhuurder verantwoordelijk is voor het oplossen van deze problemen.

Er zijn echter enkele uitzonderingen waarin de huurder verantwoordelijk kan worden gesteld voor herstellingen:

Kleine herstellingen: De huurder is verantwoordelijk voor kleine herstellingen. Dit omvat eenvoudige reparaties die geen gespecialiseerde kennis vereisen, zoals het vervangen van een kapotte lamp of het vastzetten van losse deurklinken.

Verkeerd gebruik of slecht onderhoud: Als schade aan de woning het gevolg is van verkeerd gebruik of slecht onderhoud door de huurder, moet de huurder de kosten dragen. Bijvoorbeeld, als een lekkage wordt veroorzaakt doordat de huurder verzuimde een kraan goed dicht te draaien, zal de huurder verantwoordelijk zijn voor de reparatie.

Niet nakomen van meldingsplicht: Als de huurder verzuimt om noodzakelijke herstellingen te melden aan de verhuurder en de schade verergert als gevolg van dit verzuim, kan de huurder verantwoordelijk worden gesteld voor de kosten. Dit geldt echter niet als de huurder kan aantonen dat de verhuurder al op de hoogte was van de benodigde reparaties.

Het algemene onderhoud en de reiniging van de huurwoning vallen altijd onder de verantwoordelijkheid van de huurder. Dit omvat het schoonhouden van de woning en de tuin, evenals het vervangen van versleten of beschadigde items die het gevolg zijn van normale slijtage door ouderdom.

Het is belangrijk op te merken dat de huurder en de verhuurder de herstellingsplicht van de huurder in het huurcontract kunnen beperken of uitsluiten. Dit betekent dat ze specifieke afspraken kunnen maken over wie verantwoordelijk is voor welke herstellingen en onderhoudswerkzaamheden. Het is echter niet toegestaan om de herstellingsplicht van de huurder uit te breiden.

De Vlaamse Regering heeft ook een lijst opgesteld met voorbeelden van kleine herstellingen en onderhoudswerkzaamheden. Het doel van deze lijst is om duidelijkheid te bieden, maar deze lijst is niet uitputtend en geeft geen volledig overzicht van alle mogelijke situaties.

Enkele voorbeelden van wat als kleine herstellingen worden beschouwd, zijn onder andere het maaien van het gras, het vervangen van gebroken glas, het herstellen of vervangen van kapotte stopcontacten en schakelaars, en het periodiek laten nakijken van verwarmingsketels, zonneboilers, ventilatiesystemen of beveiligingssystemen.

Kortom, het is belangrijk om de herstellingsverplichtingen duidelijk in het huurcontract te definiëren en te begrijpen wie verantwoordelijk is voor welke kosten. Dit kan onnodige geschillen in de toekomst voorkomen en een soepele huurervaring garanderen.
Ook interessant
WINSTON Offerte op maat | Winston
Juridisch advies nodig?

In slechts enkele klikken krijg je persoonlijk en begrijpelijk advies.

Vanaf 25 euro al.

Stel nu jouw vraag
Zo werkt het
WINSTON FEB 2021 4 B1 A3025 | Winston
Op zoek naar een advocaat?
Krijg vrijblijvend onze offerte.

Wij stippelen een stappenplan op maat uit, telkens met een vaste prijs per stap.

Zo heb jij de volledige controle.

Vraag nu jouw offerte
Zo werkt het
E-mail gekopieerd naar klembord