Je hoort het maar al te vaak. Na de aankoop van je woning stel je vast dat de muren vochtig zijn, de verwarming niet naar behoren werkt of een weggemoffelde rotte houten dakconstructie. Indien je kennis van deze gebreken zou hebben gehad, kocht je de woning waarschijnlijk niet of voor een mindere prijs.
Wat nu?
Wacht niet langer om te handelen. Als koper moet je binnen een “korte tijd” actie ondernemen ten aanzien van de verkoper. Deze actie bestaat uit het opstarten van een procedure voor de rechtbank. Als koper kan je aan de rechter vragen om de woning terug te geven in ruil voor de aankoopprijs of om jouw huis te houden mits een teruggave van een deel van de aankoopprijs. Je kan niet vragen dat de verkoper het gebrek zou herstellen.
Kan je het bewijzen?
Als je een procedure start voor de rechtbank moet je het bewijs kunnen leveren dat er inderdaad sprake is van een verborgen gebrek. Je moet aantonen dat het een ernstig gebrek is dat verborgen was op het moment van de aankoop van de woning. Dit is soms moelijker dan het lijkt. Bij professionele verkopers moeten de kopers niets bewijzen, het is aan de verkopers om te bewijzen dat ze het gebrek, ondanks hun professionele kennis, echt niet konden kennen.
Kleine lettertjes
Let wel op voor de kleine lettertjes in de verkoopovereenkomst. Verkopers laten vaak in de verkoopovereenkomst opnemen dat zij niet aansprakelijk kunnen worden gesteld voor verborgen gebreken die zouden opduiken. Professionele verkopers kunnen dit niet in de verkoopovereenkomst laten opnemen. Mocht zo’n clausule in de overeenkomst staan, is deze niet geldig.
In slechts enkele klikken krijg je persoonlijk en begrijpelijk advies.
Vanaf 25 euro al.
Wij stippelen een stappenplan op maat uit, telkens met een vaste prijs per stap.
Zo heb jij de volledige controle.