Onderhoud en herstellingen zijn belangrijk bij het huren van een woning. Maar wie is er verantwoordelijk voor wat? In dit artikel leggen we de onderhouds- en herstellingsplichten van de verhuurder en huurder uit.
De verhuurder is verplicht om het verhuurde goed zo te onderhouden dat het geschikt blijft voor het afgesproken gebruik. Tijdens de huurperiode moet de verhuurder alle nodige herstellingen uitvoeren, tenzij deze herstellingen de verantwoordelijkheid van de huurder zijn.
Kleine herstellingen zijn de verantwoordelijkheid van de huurder. Ook herstellingen als gevolg van verkeerd gebruik van de woning of schadegevallen die niet zijn gemeld, zijn voor rekening van de huurder. Herstellingen door ouderdom of overmacht zijn dan weer de verantwoordelijkheid van de verhuurder. Twijfel je wat onder kleine herstellingen valt? Bekijk dan onze lijst met voorbeelden.
Het is mogelijk dat de verhuurder en huurder samen beslissen om de herstellingsplicht van de huurder te beperken of zelfs uit te sluiten. Let wel op dat dit enkel geldig is als het opgenomen is in de huurovereenkomst.
Wanneer het verhuurde goed dringende herstellingen nodig heeft die niet kunnen worden uitgesteld tot na het einde van de huur, dan moet de huurder deze herstellingen gedogen. Ook al zorgen ze voor ongemakken en kan de huurder gedurende de herstellingen minder van een gedeelte van het verhuurde goed genieten. Als deze herstellingen langer dan 30 dagen duren, dan heeft de huurder recht op een huurprijsvermindering. Bovendien kan de huurder de huur ontbinden als de herstellingen de normale bewoning onmogelijk maken.
Zorg dat je op de hoogte bent van de onderhouds- en herstellingsplichten van de verhuurder en huurder om discussies en conflicten te voorkomen.In slechts enkele klikken krijg je persoonlijk en begrijpelijk advies.
Vanaf 125 euro al.
Wij stippelen een stappenplan op maat uit, telkens met een vaste prijs per stap.
Zo heb jij de volledige controle.